Kategorija: Formacija

Formacija

Franjevački identitet OFS-a − produbljivanje i življenje

Izlaganje na Nacionalnom kapitulu OFS-a u Samoboru 9. listopada 2021., uvod u rad u skupinama.

Download (PDF, 196KB)

Formacija

Život u bratstvu OFS-a – tema za osobno promišljanje

Drago braćo i sestre,

na XIX. redovnom i VII. izbornom nacionalnom kapitulu održanom u Samoboru u Kući susreta Tabor od 11. do 13. listopada 2019. godine potvrđeno je da će se 2021. godine održati Nacionalni kongres OFS-a i Frame na temu: Produbljivanje i življenje franjevačkog identiteta OFS-a.

Kao bratstvo pripremat ćemo se za taj susret. Nacionalno povjerenstvo za formaciju ima običaj redovno slati teme za mjesečne skupštine bratstva. S obzirom na nove okolnosti u kojima se nalazimo, a koje nam onemogućuju susrete na način na koji smo navikli, upućujemo vam poticaj za osobno promišljanje. Isti je ujedno i jedan od koraka naše pripreme za Kongres koji nam slijedi.

Iako se nismo u mogućnosti susretati na načine na koje smo to redovno činili, svijest o našem franjevačkom identitetu te osjećaj pripadnosti bratstvu OFS-a su pozvani rasti. Vjerujemo da ste to već imali priliku iskusiti kroz dane koji su iza nas. Ako imate mogućnosti, svoja promišljanja potaknuta upućenim tekstom možete podijeliti s braćom i sestrama putem telefona ili drugih oblika komunikacije.

Nadamo se da će vam ova tema za osobno promišljanje biti poticaj da se u ovim danima prisjetite prvotne gorljivosti i probudite neke lijepe uspomene, a onda „prebirući u srcu“ sve ono dobro što je Bog kroz bratstvo darovao otkrijete nove načine povezanosti u životnim okolnostima u kojima se nalazimo.

Zajedno s vama u molitvi želimo vam
mir i dobro!

Nacionalno povjerenstvo za formaciju

Formacija

Područni susret za trajnu formaciju posvećen enciklici „Laudato sì“

Zagrebačko Područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda bl. Alojzija Stepinca održalo je od 5. do 7. travnja u franjevačkom samostanu na Košljunu svoj 19. susret za trajnu formaciju članova vodstava mjesnih bratstava s temom: “’Laudato sì’, enciklika pape Franje o brizi za zajednički dom“. Sudjelovalo je trideset i sedam članova OFS-a iz devetnaest bratstava. Susret je organiziralo Povjerenstvo za formaciju u suradnji s područnom tajnicom Hildom Švarcmajer, a moderatori rada bili su područni ministar Zdenko Viljevac i područni duhovni asistent fra Zvonimir Brusač, TOR. Članovi OFS-a su prema pravilu i konstitucijama dužni, „slijedeći primjer sv. Franje“, djelatno promicati „inicijative za očuvanje stvorenog“ i surađivati u naporima“da se izbjegne zagađivanje i uništavanje prirode“ i da se „stvore životni uvjeti i okolina koji neće ugrožavati čovjeka“ (Generalne konstitucije, čl. 18).

Pročitaj više
Formacija

Održan X. nacionalni seminar za formaciju

I ove se godine u Duhovnom centru sestara Družbe kćeri Božje ljubavi održao Nacionalni seminar za formaciju, od 22. do 24. ožujka 2019.. Seminar već deseti put po redu okuplja odgovorne za formaciju na nacionalnoj (Nacionalno vijeće i njegovo Povjerenstvo za formaciju) i područnoj razini (područna vijeća i povjerenstva za formaciju tamo gdje ona postoje).

Pročitaj više
Formacija

U Splitu održan područni seminar za formaciju

U subotu, 19. svibnja, u samostanu sv. Frane u Splitu održao se područni seminar za formaciju u Franjevačkome svjetovnom redu (OFS) za Splitsko-dubrovačko i Zadarsko-šibensko područno bratstvo OFS-a.

Pročitaj više
Formacija

Održan IX. nacionalni seminar za formaciju

U Duhovnome centru sestara Kćeri Božje ljubavi u zagrebačkome naselju Granešina je 16.-18. veljače 2018. održan IX. nacionalni seminar za formaciju u OFS-u. Seminar je okupio dvadesetak sudionika, članove Nacionalnoga vijeća i njegovoga Povjerenstva za formaciju, članove vijećâ područnih bratstava i dvoje predstavnika Nacionalnoga vijeća Franjevačke mladeži.

Pročitaj više
Formacija Susreti i hodočašća

VI. Tečaj o socijalnom nauku Crkve

Na Svetom Duhu u Zagrebu, u subotu, 2. prosinca 2017. održan je Tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno političkom djelovanju svjetovnih franjevaca u organizaciji nacionalnog Povjerenstva za pravdu, mir i očuvanje stvorenog na temu “OFS i djelatna prisutnost u svijetu-kroz dijalog, inicijative i projekte”. Tečaju je uz tri fratra prisustvovalo tridesetak braće i sestara iz Zagrebačkog, Osječkog i Primorsko-istarskog područnog bratstva.

Pročitaj više
Formacija

Tematski susret trajne formacije Zagrebačkoga područnog bratstva OFS-a

U samostanu franjevaca trećoredaca glagoljaša na Glavotoku, na otoku Krku, od 28. do 30. travnja održan je tematski susret trajne formacije za ministre, učitelje formacije i druge odgovorne u mjesnim bratstvima OFS-a. Seminar je organiziralo Područno vijeće Zagrebačkoga područnog bratstva, a na njemu je sudjelovalo oko 40 sudionika iz 18 mjesnih bratstava iz ovoga područja. Okupljenu braću i sestre pozdravio je područni ministar brat Zdenko Viljevac. Središnja tema susreta je bila “Duhovna animacija mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda“.

Pročitaj više
Formacija

VIII. Nacionalni seminar za formaciju

I ove je godine u organizaciji Nacionalnog povjerenstva za formaciju u Zagrebu održan Nacionalni seminar za formaciju Franjevačkog svjetovnog reda, osmi po redu. Seminar se održao na Vrhovcu u Duhovnom centru sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova od 3. do 5. ožujka, a sudionici, nas 30ak, su bili članovi Nacionalnog vijeća OFSa, Nacionalnog povjerenstva za formaciju te predstavnici područnih vijeća iz svih naših 5 područnih bratstava.

Pročitaj više
Formacija

VII. Nacionalni seminar za formaciju

Ove godine, Hrvatsko nacionalno bratstvo OFS-a već sedmi put zaredom je organiziralo  Nacionalni seminar za formaciju koji se održao od 4. do 6. ožujka 2016. u Duhovnom centru sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Zagrebu. Na seminaru su  sudjelovalo 28 sudionika –  članovi Nacionalnog vijeća, članovi Nacionalnog povjerenstva za formaciju i braća i sestre iz naših pet područnih bratstava, područni ministri i povjerenici za formaciju, kao i članovi područnih povjerenstava i predstavnici područja, a na seminaru su bile i dvije sestre iz mjesnog bratstva OFS-a koje djeluje uz Hrvatsku katoličku misiju u Beču.

Pročitaj više
1 2