Formacija

VIII. Nacionalni seminar za formaciju

I ove je godine u organizaciji Nacionalnog povjerenstva za formaciju u Zagrebu održan Nacionalni seminar za formaciju Franjevačkog svjetovnog reda, osmi po redu. Seminar se održao na Vrhovcu u Duhovnom centru sestara karmelićanki Božanskog Srca Isusova od 3. do 5. ožujka, a sudionici, nas 30ak, su bili članovi Nacionalnog vijeća OFSa, Nacionalnog povjerenstva za formaciju te predstavnici područnih vijeća iz svih naših 5 područnih bratstava.

Prvog dana našeg seminara okupili smo se oko 17 sati te program započeli svetom misom i molitvom Večernje, što je predvodio fra Krunoslav Kocijan, OFM, nacionalni duhovni asistent. Nakon duhovne okrjepe uslijedila je ona tjelesna – večera, a nakon nje službeno je započet seminar pozdravima organizatora i predstavljanjem sudionika, pod moderiranjem b. Stjepana Kelčića (MB Kaptol). Radni dio seminara otvorila je s. Danijela Rebac (MB Dubrava BZBDM – Zagreb) predstavivši još jednom Nacionalni priručnik za formaciju u vremenu uvođenja i vremenu početne formacije. Predavanjem je naglašena vrijednost ovakvoga priručnika za formaciju i potreba njegove implementacije u sva mjesna bratstva. Sudionici su iznijeli svoje mišljenje o sadržaju i kvaliteti Priručnika te svoja iskustva korištenja istog u mjesnim bratstvima, bili su otvoreni kako o pozitivnim komentarima, tako i o problematici s kojom se susreću. Na taj način se sve sudionike potaklo na proučavanje i praktičnu upotrebu ove vrijedne knjige. Nakon s. Danijele, b. Vladimir Rosančić (MB Dubrava BZBDM – Zagreb), međunarodni vijećnik, predstavio je stranicu OFS.hr, naš nacionalni portal bogat informacijama vezanim za život u nacionalnom, područnim i mjesnim bratstvima. Podsjetio nas je na mnoštvo dokumenata, tematski i pregledno organiziranih u cjeline, koji su nam na ovom portalu uvijek dostupni, a mogu nam pomoći pri razjašnjenju teškoća s kojima se susrećemo, kao pomagalo u formaciji i kao sredstvo informiranja o događanjima, odlukama i tekstovima pristiglim s međunarodne razine.

Drugi dan seminara moderirala je novoizabrana povjerenica formacije s. Jadranka Ljubojević (MB Sveti Mihovil – Subotica). Nakon euharistije i molitve Jutarnje te doručka, uslijedio je nastavak rada seminara, a prvi predavač bio je b. Ivan Glavinić (MB Galdovo – Sisak) koji nam je predstavio temu „Vođenje i animiranje u Crkvi – usklađenost karizme i institucije“. B. Ivan nam je u svom predavanju pobliže objasnio pojam karizme kao dara dobivenog ne po zasluzi, nego po Božjoj milosti te naglasio kako su Crkvi potrebni različiti darovi i službe kako bi živjela. Podsjetio nas je i da darovi koji su nam dani kao pojedincima u Crkvi moraju služiti na izgradnju Crkve, inače oni nemaju smisla. Nakon predavanja su sudionici iznijeli problematiku ove teme iz prakse mjesnih bratstava. Drugi predavač ovoga dana bio je fra Milan Krišto (OFM), duhovni asistent OFSa u Požegi. Kao dugogodišnji područni i nacionalni duhovni asistent našega reda i Franjevačke mladeži, s puno nam je iskustva i primjera iz života bratstva prikazao temu „Vođenje i animiranje u OFSu – Crkva koja živi franjevačku dimenziju“ prikazavši na pomalo šaljiv način praktične primjere rješavanja problema ove tematike u našim bratstvima. Nakon večere i molitve Večernje pridružili su nam se naši dragi framaši, nacionalna predsjednica Frame Anamarija Tomašević (Frama Zagreb – Majke Božje Lurdske) i nacionalni voditelj formacije Ivan Školka (Frama Osijek – Tvrđa) i animirali našu zajedničku večer u bratskom zajedništvu. Iako smo bili mrvicu umorni od predavanja, razgovora i rasprava, framaši su nas svojim kreativnim i poučnim igrama razbudili, potaknuli na bolje međusobno upoznavanje i na vrlo domišljat način nam pokazali kako se neka rješenja naših problema i nedoumica često mogu naći jako blizu nas, ako smo dovoljno otvorena srca za braću i sestre.

Treći i posljednji dan seminara moderirala je s. Štefica Kralj (MB Sveti Duh – Zagreb), članica Nacionalnog povjerenstva za formaciju. Nakon Jutarnje molitve i doručka imali smo svetu misu koju je predvodio fra Krunoslav Kocijan (OFM) nakon čega smo nastavili s radom. S. Branka Černugelj (MB Presveto Trojstvo – Karlovac), nacionalna ministra održala nam je predavanje na temu „Vođenje i animacija bratstva – temeljne zadaće vijeća i ministra“ temeljeno na predavanju b. Tibora Kausera, generalnog ministra OFSa, koje je održao na našem nacionalnom kapitulu u listopadu prošle godine, a koje smo svi dobili kao poticaj za svoje služenje. S. Branka nas je podsjetila da voditi i animirati bratstvo znači približavati bratstvo Bogu, izručiti ga u Božje ruke; dopustiti da prvo nas Duh Sveti ispuni i onda ispuniti bratstvo duhom da bi bilo snažno u djelovanju. Voditi bratstvo između ostalog znači pokazati pravi put, pravi smjer, a ponajprije Bog vodi bratstvo i naša zadaća nije ići svojim putem, nego Božjim putem. Bog nas poznaje i brine o nama – tako i vijeće treba poznavati svoje bratstvo, njegove slabosti i jakosti te zajedničkim radom, kako je to rekla s. Branka, kao „bratstvo u malom“ animirati braću i sestre, zajedno tražiti dobro bratstva, dijeliti radosti, probleme, brige, ali i rad i zadaće. Za takvu je složenu zadaću potrebno mnogo molitve i snage Duha Svetoga da se bude Božje oruđe mira i bratske ljubavi. Nakon s. Branke, s. Danijela Rebac i b. Vladimir Rosančić (MB Dubrava BZBDM – Zagreb) predstavili su nam neke dokumente pristigle s međunarodne razine vezane za pojedina pitanja o vođenju i animiranju. Sudionici su nakon njihovog izlaganja iznijeli svoja pitanja i nedoumice vezane uz predstavljene i druge dokumente koje smo zajednički pokušali razjasniti. Razgovarali smo i o dojmovima ovoga seminara, o korisnosti, jasnosti i kvaliteti predavanja, predavača i cijelog programa seminara. Sudionici su iznijeli mnoštvo pohvala i pokoju konstruktivnu kritiku koja će poslužiti poboljšanju budućih ovakvih seminara.

Nakon zadnje zajedničke okrjepe brata magarca, svatko se uputio svome domu, nadam se obogaćen novim znanjima, obnovljenom ljubavlju i voljom da usmjeri vlastito mjesno bratstvo prema boljem, radosnijem i ustrajnijem življenju Evanđelja boreći se s izazovima današnjice!

Marina Musa, MB Dubrava BZBDM Zagreb

 

Napomena: Predavanja s ovog seminara možete naći među Dokumentima na ovoj stranici. Predavanje fra Milana Krište Vođenje i animiranje u OFS-u nalazi se u kategoriji Predavanja/Život u bratstvu, a predavanje brata Ivana Glavinića Usklađenost karizme i institucije u Crkvi  u kategoriji Predavanja/Način života.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.