Duhovna asistencija

Tečaj za duhovne asistente OFS-a i Frame

U organizaciji Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frama) održan je XI. nacionalni tečaj za duhovne asistente u Samoboru, od 13. do 15. ožujka 2017.

Bilo je nazočno tridesetak redovnika iz svih obedijencija Prvoga franjevačkog reda i TOR-a, te s. Janja Jurman iz Družbe Kćeri milosrđa TSR sv. Franje. Uvodno predavanje o suradnji prezbitera, redovnika i laika održao je mr. fra Žarko Relota. Najprije je razlučio temeljne pojmove, a potom s pastoralne strane osvijetlio ono što je navedenim skupinama zajedničko i kako mogu raditi i surađivati na dobro Crkve. Fra Zvonimir Brusač je, pošavši od dokumenata, pojasnio pojmove vođenja i animiranja te istaknuo potrebu da asistenti svjetovnih franjevaca budu osobe širine, bratskoga dijaloga, sposobne jamčiti katolički nauk i dijeliti vlastito duhovno iskustvo. Naglasio je koje su pretpostavke, polazišta i obvezna područja suradnje i ponudio kratku analizu sadašnjega stanja duhovne asistencije u OFS-u. Fra Josip Repeša je u svome izlaganju pošao od pitanja sv. Franje: „Gospodine, što hoćeš da učinim?“, te potaknuo asistente da prema članovima Frame i mladima općenito budu u stavu osluškivanja, podupiranja i strpljivog praćenja. Asistenti trebaju biti duhovnici, svjedoci Božje ljubavi, čuvari bratskoga zajedništva i jamci povezanosti s Crkvom. Očekuje se da upute bratsku opomenu u duhu evanđelja i kažu ponekad i: „Ne!“ mladima, uz jasno i argumentirano objašnjenje.

S. Helena Brigić (OFS) i fra Ivan Markanović su predstavili do sada poduzete aktivnosti nedavno ustanovljenoga Povjerenstva za obitelj kao radnoga tijela Nacionalnoga vijeća OFS-a. Oni se žele uključiti u aktivnosti Crkve, upoznati sadašnje stanje, povezati se međusobno i uključiti više obitelji u svoj rad. Kane poduzeti i neke karitativne aktivnosti i organizirati obiteljske susrete. Sudionicima su se obratile nacionalna ministra OFS-a s. Branka Černugelj i nacionalna predsjednica Frame Anamarija Tomašević. Na temelju izlaganja br. Tibora Kausera, generalnoga ministra OFS-a, s. Branka je objasnila po čemu su to vođenje i animiranje osnovni elementi upravljanja u OFS-u, te posvijestila ulogu i zadaću duhovnih asistenata. Potiče na hrabrost i odgovornost u vršenju službe, te otvorenost prema svjetovnim franjevcima. Anamarija je zahvalila svim asistentima koji rade s mladima i prisutni su na njihovim susretima. Smatra da su potrebni kao savjetnici i pratitelji, pomoć i podrška u duhovnome rastu i životnom sazrijevanju. Potiče asistente da budu jedinstveni, a redovničke poglavare da pripremaju svoju braću za preuzimanje duhovne asistencije. Sudionicima je predstavljen i „Priručnik za formaciju u vremenu uvođenja i vremenu početne formacije“, koji je tiskan krajem prošle godine, a razgovaralo se i o mjestu i vremenu sljedećega Tečaja, situaciji u mjesnim bratstvima i susretima na općecrkvenom planu tijekom ove godine.

fra Krunoslav Kocijan

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.