Kategorija: Frama

Frama

Franjevačka mladež u Hrvatskoj proslavila 25. rođendan

Brojne su se vjerske zajednice oformljavale i raspuštale, a Franjevačka mladež u Hrvatskoj piše toliko bogatu i milosnu povijest dugu 25 godina. Stotine framaša i ljudi bliski ovoj zajednici iz raznih krajeva Lijepe naše okupili su se na zagrebačkom Kaptolu u četvrtak, 14. prosinca na proslavu 25. obljetnice osnutka prvog bratstva Frame u Hrvatskoj, u organizaciji Zagrebačkoga područnog bratstva.

Pročitaj više
Frama Obavijesti

Proslava 25. godina Frame

Draga braćo i sestre,

Franjevačka mladež u Hrvatskoj ove godine obilježava 25 godina djelovanja. Od prvoga okupljanja u Franjevačkom samostanu na Kaptolu, 14. prosinca 1992., do danas, ostavila je veliki trag kako u cijeloj našoj Franjevačkoj obitelji, tako i u životu Crkve u našoj domovini Hrvatskoj. Kroz nju su prošli brojni mladi koji se u njoj oblikovali i rasli kao ljudi, kao kršćani i kao franjevci te dijelili dalje ono što su primili, odazivajući se na svaki poziv dobra.

Puno je razloga za radost danas, za zahvalnost Gospodinu za sve što nam je po Frami darovao i za predanje u Njegove ruke u budućnosti. Stoga sve pozivamo na program proslave 25 godina Frame 14. prosinca 2017. u Zagrebu koje priprema Zagrebačko područno bratstvo Frame, a čiji je središnji događaj sveta misa u katedrali koju predvodi mons. Mijo Gorski, zagrebački pomoćni biskup.

Poziv na proslavu možete pročitati ovdje.

Frama Obavijesti

Kalendar OFS-a i Frame za 2016. godinu

Na sljedećem linku možete preuzeti ovaj dokument:

Kalendar događaja OFS-a i FRAME za 2016. godinu

Frama Kapituli Obavijesti

Nacionalni kapitul OFS-a i Nacionalna skupština Frame

Kao što je već godinama uobičajeno za kraj tjedna nakon svetkovine sv. Oca Franje, u Kući susreta Tabor u Samoboru održani su od 9. do 11. listopada 2015. Nacionalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda i Nacionalna skupština Franjevačke mladeži. Tako se odgovorni dvaju nacionalnih bratstava, koja pripadaju jednoj Franjevačkoj obitelji, nalaze na istom mjestu i u isto vrijeme, te dijelom zajedno vijećaju i rade, osobito kad su na dnevnom redu: izvješća nacionalne predsjednice Frame Marte Radoš, zajednička izvješća područnih ministara OFS-a i područnih predsjednika Frame temeljem pitanja, izvješća povjerenstava u koja su uključeni članovi OFS-a i Frame, planiranje zajedničkih susreta i aktivnosti OFS-a i Frame te kalendar događanja za 2016.

Pročitaj više
Frama Obavijesti Susreti i hodočašća

Drugi europski kongres OFS-a i Frame

U Mostaru se od 17. do 23. kolovoza ove godine održavao Drugi europski kongres Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Franjevačke mladeži (Frame) pod geslom „Živite život dostojno poziva kojim ste pozvani!“ (Ef 4, 1).

Pročitaj više
Frama Susreti i hodočašća

Nacionalno hodočašće u Vukovar

PROGRAM NACIONALNOG HODOČAŠĆA OFS-A I FRAME U VUKOVAR povodom obilježavanja 800. godišnjice roenja sv. Ljudevita 25. travnja 2015.
10:00 – okupljanje na memorijalnom groblju
10:30 – pozdravi nacionalnog ministra OFS-a i nacionalne predsjednice Frame
– molitva i dva svjedočanstva
– odlazak autobusima prema crkvi sv. Filipa i Jakova
11:20 – pozdrav župnika i gvardijana vukovarskog samostana fra Ivice Jagodića
11:30 – sveta misa
12:30 – ručak
13:30 – predstavljanje života sv. Ljudevita
14:30 – molitva i klanjanje
16:30 – oproštaj u crkvi i odlazak kući
Postoji mogućnost posjeta Vukovarskoj bolnici mjestu sjećanja i Spomen-domu Ovčara u vlastitom aranžmanu.

Hodocasce_u_Vukovar_2015

Nacionalno hodočašće u Vukovar.pdf

Frama

II. međunarodne skupštine Franjevačke mladeži – Mladi okupljeni u Samoboru odnijeli su poruku radosti po cijelom svijetu

Hrvatska je od 17. do 23. kolovoza bila domaćin II. međunarodne skupštine Franjevačke mladeži (Frame) koja se održala u Kući susreta Tabor, u Samoboru. 52 delegata iz 24 države diljem svijeta kroz tjedan dana raspravljalo je o aktualnoj situaciji u životu Frame, a izabralo se i novo međunarodno vodstvo Franjevačke mladeži koja samo u Hrvatskoj okuplja više od tisuću petsto mladih. Nakon prve održane 2007. u Barceloni, ovo je druga međunarodna skupština, koja se održala pod predsjedanjem generalne ministre Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS), Encarnación del Pozo, uz prisutnost nekoliko članova Predsjedništva Međunarodnoga vijeća OFS-a i generalnih duhovnih asistenata.

Nakon otvaranja Skupštine euharistijskim slavljem što ga je u franjevačkoj crkvi u Samoboru predvodio kardinal Josip Bozanić, uslijedio je program koji se sastojao od radnog, ali i rekreativnog dijela tijekom kojeg su sudionici obišli Nacionalni park Plitvička jezera i Zagreb. Tijekom radnog dijela sudionici su promišljali o zaključcima prošle Skupštine te donijeli nove odluke. Zajednički su pokušavali doprinijeti tome da Frama hoda ovim vremenom odgovarajući na potrebe Crkve i suvremenog svijeta. Održana su i predavanja formativnog tipa, a katehezu na temu Teologije tijela držao je don Damir Stojić, studentski kapelan Zagrebačke nadbiskupije. Završno misno slavlje u subotu predvodio je provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, fra Jure Šarčević.

Zaključci II. međunarodne skupštine Frame odnose se na naredno šestogodišnje razdoblje (2014.-2020.), a plod su promišljanja i razmjene iskustava iz proteklog razdoblja. Mladi su naglasak stavili ponajprije na poboljšanje međusobne komunikacije, ali i one prema društvu (www.ciofs.org/youfra) te na formaciju. U njoj će se naime više pažnje pridati teologiji tijela, kako bi mladi seksualnost, ljubav i brak promatrali Kristovim očima, kao i pobudnici Radost evanđelja. Konačno, Frama će jačati suradnju nacionalnih bratstava, raditi na ostvarenju još boljih odnosa s OFS-om i ostalom Franjevačkom obitelji, a identitet Frame na međunarodnoj razini na vidljiviji način iskazat će se izradom zajedničkog loga i himne.

Izabrani su novi članovi Međunarodne koordinacije Frame:

SREDNJA AMERIKA, MEKSIKO, KARIBI

– José Carlos Mancinas Casas (Meksiko)

– Judith del Rocío Vidales Tinajera (Meksiko) – zamjena

JUŽNA AMERIKA

– Marcos Ezequiel Villagra (Argentina)

– Shirley Liz Ramirez Léon (Paragvaj) – zamjena

AZIJA i OCEANIJA

– Jenifer Josephine Christla (Indija)

– Arlene Naya (Filipini) – zamjena

SREDNJA i ISTOČNA EUROPA

– Johanna Sochor (Poljska)

– Božica Ivanković (Bosna i Hercegovina) – zamjena

ZAPADNA EUROPA

– Ghislain Knepper (Francuska)

– Katia Dâmaso (Portugal) – zamjena

AFRIKA

– Michat Legrand – Raout (Mauricijus)