Frama Obavijesti Susreti i hodočašća

Drugi europski kongres OFS-a i Frame

U Mostaru se od 17. do 23. kolovoza ove godine održavao Drugi europski kongres Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Franjevačke mladeži (Frame) pod geslom „Živite život dostojno poziva kojim ste pozvani!“ (Ef 4, 1).

Na Kongresu su sudjelovali članovi OFS-a i Frame iz ukupno 22 europske zemlje, članovi Predsjedništva međunarodnog vijeća OFS-a te oko 15 svećenika. Među njima možemo istaknuti sudjelovanje generalnog ministra OFS-a Tibora Kausera iz Mađarske, generalnu doministru Chelito Núñez iz Venezuele te generalnog duhovnog asistenta fra Amanda Truijlla-Cana iz Meksika.
Kongres je otvoren u ponedjeljak, 17. kolovoza, svetom misom u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve. Euharistijsko slavlje predvodio je Msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Nakon slavlja svete mise slijedilo je službeno otvaranje programa u dvoranama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Sudionici susreta su bili smješteni u studentskom domu na Bijelom Brijegu.

Većina Kongresa protekla je u aktivnom radu kroz slušanja predavanja, prezentacija i svjedočanstava na razne teme povezane sa središnjim geslom susreta, radove po grupama, izlaganja te konstruktivne rasprave. U njima su razgovaralo o temama kao što su poziv nas kao svjetovnih franjevaca u današnjem svijetu, obitelj, briga za sve stvoreno, ekologija, palijativna skrb i slično. Predstavnici svake zemlje predstavili su po jedan dobar primjer projekta iz prakse svojih bratstava koji se doticao obrađenih tema.

Osim gorenavedenog radnog dijela Kongresa, vrijeme je bilo ispunjeno i rekreativnijim dijelom – u čemu prednjači posjet Sarajevu gdje su sudionici imali priliku čuti i svjedočiti kulturi i tradiciji Bosne i Hercegovine, kao i posjetiti pravoslavnu crkvu te džamiju. Posjet Sarajevu počeo je svetom misom u franjevačkoj crkvi Sv. Ante gdje je svetu misu predvodio Msgr. Marko Semren, OFM, pomoći biskup banjolučki, a posjetili smo i sarajevsku Katedralu Srca Isusova. Isprobali su se i gastronomski specijaliteti Bosne i Hercegovine.

Sljedeći dan bio je priređen izlet u Međugorje gdje su sudionici prisustvovali slavljenju Euharistije. Osim navedenih izleta, organizatori su priredili i bogat program u samom Mostaru, koji se sastojao od razgledavanja grada kroz prikladne igre koje su se održavale diljem grada, a cilj je bio obići sve zadane točke u jednoj večeri te na takav interaktivan način upoznati prekrasan grad i njegove znamenitosti.
Nakon glasovanja, pred kraj samog Kongresa, odlučeno je da će domaćin sljedećeg, Trećeg europskog kongresa OFS-a i Frame, biti Litva.

Večer prije zatvaranja Kongresa organiziratori su priredili bogat kulturni program u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. U njemu su članovi Folklorne skupine „Fra Bernardin Smoljan“ Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva Rodoč demonstrirali i pokazali bogatu kulturnu baštinu i tradiciju hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine kroz plesove, pjesme i tradicionalne instrumente. Nakon kulturnog programa slijedila je prigodna zakuska.
Kongres je završio u nedjelju, 23. kolovoza, nakon donašanja završnih zaključaka i poruke koji se trebaju proslijediti i prenijeti mjesnim bratstvima. Kongres je završio slavljenjem svete mise u franjevačkoj crkvi Svetih Petra i Pavla koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.
Hrvatsku su na Kongresu predstavljali ispred OFS-a Stjepan Kelčić (nacionalni ministar), Martina Košćak (međunarodni vijećnik), Danijela Rebac (nacionalna povjerenica za formaciju), Mihaela Bartolome (nacionalna povjerenica za Franjevačku mladež i zamjenik međunarodnog vijećnika), dok su ispred Frame Hrvatsku predstavljali Marta Radoš (nacionalna predsjednica), Antonio Stanešić (nacionalni potpredsjednik), Antonija Meštrović (nacionalna tajnica) i Marta Klemenčić (nacionalna blagajnica). Sudjelovao je i fra Ivan Markanović kao duhovni asistent OFS-a, te Ana Fruk ispred Predsjedništva međunarodnog vijeća OFS-a.

Zbog sažetosti ovoga izvješća nije moguće poimence nabrojiti sve sudionike i doživljaje sa ovoga Kongresa, međutim, to nikako ne umanjuje njihovu vrijednost i značaj, počevši od organizacijskog tima, Frame i OFS-a Bosne i Hercegovine i njihovih duhovnih asistenata, volontera, pjevača i svih ostalih koji su nas pratili i družili se s nama gotovo tjedan dana. Zahvalni smo Bogu na tim trenucima koji će nam ostati u lijepom sjećanju.

Susret je bio blagoslovljen brojnim idejama, susretima i prijateljstvima, te je za vjerovati kako će donijeti ploda i u našim bratstvima. Kroz novo i staro zajedništvo ponovno smo utvrdili koji je naš poziv u današnjem svijetu i vremenu, kako ga efikasno primijeniti i živjeti u praksi, te vjerujemo kako će svaki rad proizašao iz ovoga susreta biti Bogu na slavu i braći ljudima na posvećenje.

Antonio Stanešić (Frama)

U nastavku možete skinuti poruku s kongresa i pogledati nekoliko fotografija:

PORUKA SVOJ BRAĆI I SESTRAMA FRANJEVAČKOG SVJETOVNOG REDA (OFS-a) I FRANJEVAČKOJ MLADEŽI (FRAME) EUROPE