Frama

Franjevačka mladež u Hrvatskoj proslavila 25. rođendan

Brojne su se vjerske zajednice oformljavale i raspuštale, a Franjevačka mladež u Hrvatskoj piše toliko bogatu i milosnu povijest dugu 25 godina. Stotine framaša i ljudi bliski ovoj zajednici iz raznih krajeva Lijepe naše okupili su se na zagrebačkom Kaptolu u četvrtak, 14. prosinca na proslavu 25. obljetnice osnutka prvog bratstva Frame u Hrvatskoj, u organizaciji Zagrebačkoga područnog bratstva.

Program je započeo svečanim euharistijskim slavljem u Zagrebačkoj katedralikoje je predvodio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački. U suslavlju su bili brojni svećenici, posebice braća franjevci predvođena fra Filipom Đurđevićem, predsjedateljem Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Frame.

“Dragi članovi Frame, vi želite nasljedovati duh svetog Franje. U središtu njegovih meditacija i molitava bio je utjelovljen i raspeti Isus. Samo u stanju poniznosti možemo vidjeti Isusa, a on nas uči prepoznati Kristovo lice u siromašnima. U zahvalnost za 25 godina milosti koje vam je Gospodin udijelio, uz želju da nasljedujete duh svetog Franje, slijedite istinu, put dobrote, poniznosti i bezuvjetne ljubavi”, rekao je u propovijedi, između ostalog, mons. Gorski.

Nakon riječi zahvale fra Filipa Đurđevića i b. Zdenka Viljevca, ministra Zagrebačkoga područnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS), prisutni su se uputili prema Samostanu svetog Franje na Kaptolu na prigodan program. Imali su priliku čuti brojne framaške priče o tome kako je Frama izgledala prije 25 godina te što je krasi svih četvrt stoljeća.

Program je otvorio fra Ivan Matić, jedan od osnivača Frame u Hrvatskoj, te je Frami poklonio gitaru koju je dobio od framaša iz Italije davne 1993., s kojom su odsvirane brojne framaške i duhovne pjesme.

U programu su sudjelovali brojni bivši i sadašnji framaši, mogla su se čuti brojna svjedočanstva. Neki od njih sad su fratri, časne sestre, redovnici i redovnice, neki su u OFS-u, a neki su svoj životni poziv pronašli u obiteljskom životu.

Susret se nastavio zakuskom i druženjem u prostorijama samostana gdje su se mogli vidjeti razni izložbeni materijali iz povijesti Frame u Hrvatskoj. Predstavljen je i novi broj lista Franjevačke mladeži Tau, a vijeće Zagrebačkoga područnog bratstva tom je prilikom prikupljalo novčani prilog za jednu obitelj u potrebi.

Originalni članak i fotogaleriju možete pronaći na https://frama-portal.net/2017/12/15/foto-franjevacka-mladez-u-hrvatskoj-proslavila-25-rodendan/

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.