Formacija Susreti i hodočašća

VI. Tečaj o socijalnom nauku Crkve

Na Svetom Duhu u Zagrebu, u subotu, 2. prosinca 2017. održan je Tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno političkom djelovanju svjetovnih franjevaca u organizaciji nacionalnog Povjerenstva za pravdu, mir i očuvanje stvorenog na temu “OFS i djelatna prisutnost u svijetu-kroz dijalog, inicijative i projekte”. Tečaju je uz tri fratra prisustvovalo tridesetak braće i sestara iz Zagrebačkog, Osječkog i Primorsko-istarskog područnog bratstva.

Tečaj je započeo Euharistijom u crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je predslavio fra Mate Bašić ,OFM, nacionalni duhovni asistent.

U duhovnom nagovoru, fra Mate osvrnuo se na postsinodalnu pobudnicu pape Benedikta XVI. Sacrament ljubavi u kojem se ističe socijalni nauk Crkve koji izvire iz svete mise, a upućena je osobama posvećenog života i vjernicima laicima. Kada se kaže ” povratak izvoru” često ne razmišljamo i imamo različiti pojam što je to izvor. Euharistija je taj izvor, vrhunac i središte našeg života, sakrament u kojem se posadašnjuje Isusova ljubav, darovanje vlastitog života na križu za sve nas. To je vrelo iz kojeg se rađa naše djelovanje koje mora biti takvo da iz ljubavi želimo činiti i služiti bližnjemu pa i osobama koje mi se i ne sviđaju ili ih i ne poznajem. Otajstvo euharistije je neiscrpan izvor Božjeg darivanja i poziva nas i osposobljava da se odvažno založimo u strukturama ovog svijeta. Papa Benedikt naglašava kako jedinstvo s Bogom istovremeno znači i jedinstvo s svima onima kojima se on daruje , sa svim stvorenim. Papa poziva sve vjernike da budu tvorci mira i pravednosti te da ukazuju na okolnosti koje su u suprotnosti s čovjekovim dostojanstvom, poput nejednakosti i sablazni gladi. U skladu s time, kao svjetovni franjevci dužni smo izvršavati obveze koje imamo prema svom Pravilu napr. davanje doprinosa jer je i to način da se smanji sablazan gladi. Uzajamnost i solidarnost u društvu je važna, ali još je važnija briga za članove bratstva naročito one koji su osamljeni , ostavljeni u staračkim domovima; to su oni najmanji među nama.

Predavanje na središnju temu susreta “Uzajamnost, solidarnost i povjerenje unutar zajednice i prema društvu” održao je b. Renato Matić, OFS, sociolog. Razjasnio nam je pojmove iz naslova teme. Zajednica je ono gdje smo prisutni srcem, a društvo tamo gdje smo svakodnevno prisutni. Uzajamnost je međusobna povezanost, zajedničko življenje u društvu, kao društveno biće čovjek je povezan sa svakim u svijetu i sa svim stvorenim. Povjerenje je bezinteresna uzajamnost i postiže se putem pravednosti, solidarnosti i međusobnim uvažavanjem. Za razliku od pravednosti koja je propisana društvenim i zakonskim normama i osigurava poštivanje svih osoba i njihova prava, načelo solidarnosti ulazi u područje savjesti i volje. Solidarnost je osjećaj za potrebe drugih, volja da se zapostave vlastiti interes radi interesa drugih. Treba paziti da nam se solidarnost ne svede samo na materijalno područje, već trebamo biti prisutni u životu drugih, živjeti zajedno zbilju, podijeliti tugu i veselje; “Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima.”(Rim 12,15).Međusobno uvažavanje je slobodna volja za prihvaćanjem drugih sa svim njihovim osobitostima i različitostima. Uvažiti osobu i mišljenje od koje ništa ne očekujemo i nemože ponuditi ništa za uzvrat. To je upravo učinio sv. Franjo kad je poljubio gubavca. Da bi stvorili povjerenje potrebna je slobodna volja kao početno stajalište, a potom se trajno obnavljati kroz uzajamni rast.

U drugom dijelu susreta izneseni su naši primjeri dobre prakse.

B. Zoran Milić OFS podsjetio nas je na naše inicijative društvene zauzetosti OFS-a i očuvanje stvorenog, a to su:
– Projekt Družba Adria – inicijativa OFS-a protiv projekta koji je neprihvatljiv ekonomski i ekološki
– Privatizacija Hrvatskih voda – zauzimanje za izmjene Zakona o vodama usmjereno protiv privatizacije voda
– Gospodarenje otpadom – zauzimanje za odvojeno sakupljanje otpada i protiv zagrebačke spalionice
– S.O.S. za Jadran u vezi eksploatacije nafte i plina u Jadranu
– Dostojanstvo rada – priopćenje za javnost povodom prijedloga novog Zakona o radu
– Inicijativa za slobodnu nedjelju.

Fra Siniša Pucić,OFM govorio je o resocijalizaciji siromašnih i marginaliziranih u Rijeci kroz projekte koji su započeli prije deset godina. Prije samih projekata prethodila je dugogodišnja molitva braće i sestara , a zatim se nametnulo pitanje da li se iz molitve i zajedništva može učiniti i korak dalje i odgovoriti na društvene izazove. Tako je 2007. otvoreno Prihvatilište za beskućnike, 2008. pokrenut časopis Ulične svjetiljke i 2011. Socijalna samoposluga. Kroz projekte vrši se program resocijalizacije. Osim što se daje krov, odjeća, obuća,hrana, nastoji se osobe sa margina vratiti u društvo, vratiti mu dostojanstvo osobe, ukazati da nisu na kraju puta nego na novom početku. Za to je bitno međusobno upoznavanje i izgrađivanje odnosa povjerenja.

S. Blaženka Eror Matić OFS govorila je o Palijativnoj skrbi u Zagrebu. Samom početku pokretanja projekta prethodila je dugogodišnja molitva i proučavanje socijalnog nauka Crkve. Nakon poticaja sa XII generalnog kapitula: „ predugo je Red ostao u sakristijama“ , grupa članova OFS-a 2009. započela je sa projektom, a 2017. osnovana je i udruga „Volonteri u palijativnoj skrbi- La Verna“. U susretima sa neizlječivo bolesnim i umirućim pacijentima i njihovim obiteljima, darujući svoje vrijeme i znanje, volonteri su dobili i puno milosti za vlastitu izgradnju i rast u ljudskoj, kršćanskoj i franjevačkoj dimenziji.

B. Ivan Makovec OFS,prezentirao je rad Socijalne samoposluge „ Kruh sv. Antuna“ u Varaždinu koji započet 2013. po primjeru Socijalne samoposluge u Rijeci. Projekt je dobar primjer ostvarivanja zajedništva braće i sestara dvaju bratstava OFS-a i Frame u gradu Varaždinu.

Nakon okrijepe na zajedničkom objedu, rad je nastavljen sa okruglim stolom. Svi sudionici su aktivno sudjelovali u raspravi i izmjenjivali iskustva. Bilo je tu dobrih iskustva, svjedočenja i primjera malih inicijativa unutar bratstava koje naši članovi samozatajno rade u svojoj zajednici, a čuli su se i neki loši primjeri i neuspjesi, problemi, poteškoće i prijedlozi. Svako naše djelovanje u izgradnji bratskijeg i evanđeoskijeg svijeta mora biti plod našeg molitvenog i sakramentalnog života i proizlaziti iz zajedništva unutar bratstva.

Na kraju susreta, prije blagoslova, fra Lucije Jagec,OFM je istaknuo da kao svjetovni franjevci možemo prije uočiti nepravdu i one koji su u potrebi, od svećenika te da se ne bojimo poduzimati inicijative i da je važno da one krenu od laika, a na duhovnim asistentima je da nas podrže.

Razišli smo se zahvalni Gospodinu za ovaj susret i radosni zbog zajedništvo sa braćom i sestrama sa različitih strana naše domovine.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.