Formacija

Održan X. nacionalni seminar za formaciju

I ove se godine u Duhovnom centru sestara Družbe kćeri Božje ljubavi održao Nacionalni seminar za formaciju, od 22. do 24. ožujka 2019.. Seminar već deseti put po redu okuplja odgovorne za formaciju na nacionalnoj (Nacionalno vijeće i njegovo Povjerenstvo za formaciju) i područnoj razini (područna vijeća i povjerenstva za formaciju tamo gdje ona postoje).

Ovogodišnji seminar je bio posvećen temi služenja u Crkvi i u Franjevačkome svjetovnom redu. Program je započeo okupljanjem s početkom u 17 sati, nakon čega je bilo euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati koje je predvodio fra Zvonimir Brusač, TOR, nacionalni duhovni asistent. Nakon uvodnih pozdrava i predstavljanja sudionika, radni dio Seminara započeo je predavanjem Danijele Rebac, nacionalne povjerenice za formaciju, na temu Kako je OFS organiziran? U svome predavanju je s. Danijela pojasnila organizaciju OFS-a, koja su tijela upravljanja na svim razinama, tko ih čini te koje su njihove zadaće. Također je naglasila važnost suodgovornosti u obavljanju povjerenih službi, ali i suodgovornosti svakoga člana Reda za njegov život.

Subotnji je rad započeo euharistijskim slavljem kojega je predvodio fra Mate Bašić, OFM, nacionalni duhovni asistent. U prijepodnevnome dijelu rada je fra Zdravko Lazić, OFM, održao predavanje na temu Služenje u Crkvi i u OFS-u. Fra Zdravko je u svome predavanju osobito progovorio o tomu da su članovi Franjevačkoga svjetovnog reda osobito označeni životom u bratstvu u kojemu imaju priliku služiti jedni drugima. Polazeći od svetoga pisma, fra Zdravko je osobito govorio o služenju kroz četiri dimenzije. To su služenje kao slušanje, služenje kao pomaganje, služenje u nošenju „tereta“ naših bližnjih i služenja po Božjoj riječi. Crkva je zajednica služenja, a to se ostvaruje i u Franjevačkome svjetovnom redu koji je dio Crkve. U OFS-u je to služenje po Franjinu primjeru, nasljedujući Isusa Krista. Osim što će stav služenja biti svojstven svakome svjetovnom franjevcu, taj stav osobito dolazi do izražaja u obavljanju službi koje treba prihvaćati s vjerom i povjerenjem da će Gospodin, koji je pozvao u službu, dati milost da se ona može i obavljati. Tema je produbljena i kroz razgovor sudionika s predavačem nakon predavanja.

U poslijepodnevnome dijelu rada je nacionalna ministra Branka Černugelj imala izlaganje na temu Vijeće OFS-a u služenju Redu i Crkvi, u kojemu se dotakla pojedinih pitanja zajedničkoga obavljanja službe u vijeću i važnosti kolegijalnoga, koordiniranoga rada, primopredaje službi i drugih praktičnih pitanja. Nakon s. Branke, Hilda Švarcmajer, područna tajnica Zagrebačkoga područnoga bratstva je govorila o poslovima tajništva, prema Generalnim konstitucijama OFS-a i iz vlastitoga iskustva, potkrijepivši to primjerima materijala iz djelokruga rada tajnika. Nacionalna blagajnica Božica Peremin je govorila o poslovima blagajne i o načinu njezina vođenja u mjesnome bratstvu. Svrha poslijepodnevnoga dijela rada bila je praktično objasniti pojedine zadaće, kako bi bilo manje nepoznanica kod prihvaćanja pojedinih službi. Večer u bratskome zajedništvu koja je osvježila bogati radni dan pripremila je Antonija Meštrović, članica Nacionalnoga povjerenstva za formaciju. Dan je završio molitvom Večernje.

U nedjelju je radni dan započeo molitvom Jutarnje, a radni dio je bio posvećen predstavljanju Trećega europskog kongresa OFS-a i Frame koji se od 20. do 26. kolovoza 2018. održao u Litvi, kao i inicijative well4africa koja je proizašla s toga Kongresa. Cilj je inicijative izgraditi bunare za pitku vodu u Malaviju, Ugandi i Zimbabveu. Hrvatsko nacionalno bratstvo će se priključiti ovoj inicijativi organizacijom nacionalne karitativne akcije u tu svrhu. O tomu su sudionicima više rekle Vesna Peharec, nacionalna doministra i Samanta Jadreško, zamjenica međunarodnog vijećnika. Radni dio je zaključen razgovorom i osvrtom na seminar, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Vladimir Vidović, OFMConv., predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a.

Ovaj susret je okupio 27 sudionika, a, osim članova OFS-a i nacionalnih duhovnih asistenata, bili su prisutni i članovi Nacionalnoga vijeća Frame, nacionalna predsjednica Ana Matić i potpredsjednik Domagoj Dorešić, što je bio još jedan izraz zajedništva i zajedničkoga rasta u življenju franjevačkoga poziva.

Danijela Rebac, OFS

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.