Formacija

Tematski susret trajne formacije Zagrebačkoga područnog bratstva OFS-a

U samostanu franjevaca trećoredaca glagoljaša na Glavotoku, na otoku Krku, od 28. do 30. travnja održan je tematski susret trajne formacije za ministre, učitelje formacije i druge odgovorne u mjesnim bratstvima OFS-a. Seminar je organiziralo Područno vijeće Zagrebačkoga područnog bratstva, a na njemu je sudjelovalo oko 40 sudionika iz 18 mjesnih bratstava iz ovoga područja. Okupljenu braću i sestre pozdravio je područni ministar brat Zdenko Viljevac. Središnja tema susreta je bila “Duhovna animacija mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda“.

Organiziran je zajednički polazak autobusom, a na Glavotok se stiglo u petak u večernjim satima. Nakon okrjepe, služena je sveta misa pod kojom je bila obnova zavjeta članova OFS-a. Dan je završio molitvom Večernje.

U subotu je radni dio susreta započeo predavanjem fra Ivana Markanovića, OFMCap na temu „Opći poziv na svetost – poziv na cjelovitu kršćansku duhovnost“, nakon čega je uslijedio razgovor i rasprava o iznesenoj temi. Fra Ivan je u predavanju osobito istaknuo kako poziv na cjelovitu kršćansku duhovnost proizlazi iz općega poziva na svetost. U OFS-u je potrebno sve više razgovarati o duhovnosti jer na površinu sve više proizlazi potreba za djelovanjem na različitim područjima, dok članovi OFS-a trebaju biti prepoznati prema onomu što jesu, a tek onda po onomu što oni rade. Razgovor nakon predavanja je pokazao koliko je još potrebno produbljivati ovu temu i u mjesnim bratstvima konkretno stvarati priliku za razgovor o njoj, kao i izgradnju kršćanske duhovnosti članova. Euharistija je u subotu slavljena u 12:15 sati, prije objeda.

Poslije podne je drugo predavanje održao fra Svetozar Kraljević, OFM na temu „Duhovna i pastoralna animacija OFS-a – ciljevi, sadržaj i metode“. Fra Svetozar je govorio osobito o ulozi duhovnoga asistenta kao svećenika, krštenoga čovjeka koji je čuo Božji glas i prihvatio ovu posebnu ulogu u Crkvi. Kad prihvati i dobije ovu misiju, on djeluje snagom Krista. U daljnjem tijeku izlaganja naglasio je kako smo unutar Franjevačke obitelji pozvani zajednički graditi život i u tom smislu pozvao i na otvorenost prema Franjevačkoj mladeži. Istaknuo je kako je Isusova ljubav temelj na kojemu počiva sva komunikacija i kako bi svećenik trebao biti u službi otvorenosti i susreta koji znači život. Nakon predavanja je uslijedio razgovor s predavačem o iznesenoj temi u kojemu su se produbila i razjasnila još neka pitanja vezana uz temu.

Treće predavanje je održala sestra Dinka Brčić, OFS na temu „Duhovna animacija kao zadaća vijeća i ministra OFS-a“. Sestra Dinka je svoje predavanje temeljila na Pravilu OFS-a, odnosno na zadaći koju Pravilo stavlja pred vijeće i ministra u animiranju i upravljanju bratstvom. To je osobito animiranje za ono na što sve članove OFS-a poziva Pravilo: poziv na trajno obraćenje, poziv na bratski život, na jednostavan život, na angažman u kršćanskoj i životnoj sredini, na kršćanski i franjevački život u obitelji. Nakon predavanje je, također, bila prilika za razgovor o iznesenoj temi.

Večernji program rasta u zajedništvu (RUZ) bio je posvećen komunikaciji, a bila je prilika i za upoznavanje s uskrsnim običajima sjeverozapadne Hrvatske. Subotnji program je završio molitvom Večernje s euharistijskim klanjanjem.

U nedjelju je, nakon svete mise s narodom u 9 sati, rad nastavljen razgovorom o iznesenim temama te osvrtom na održani Seminar, kako onih koji su po prvi put bili na Seminaru, tako i onih koji su više puta sudjelovali. Naglašeno je još jedanput kako je temelj kršćanske, katoličke duhovnosti liturgija i kako se bez nje ne može.

Domaćin, fra Anto Garić, TOR upriličio je za sudionike i obilazak samostana i crkve u kojoj se već preko 500 godina neprekidno svaki dan slavi sveta misa. Franjevci trećoredci su na Glavotoku prisutni od 1468. godine, a samostanska crkva, posvećena Bezgrješnom začeću Blažene Djevice Marije, dovršena je 1509. godine U samostanu se kao osobita vrijednost čuvao prvotisak glagoljskoga misala iz 1483. koji se sada čuva u Zagrebu.

Oproštaj od domaćina je bio nakon ručka u nedjelju. Pri povratku je bio kratki posjet svetištu Majke Božje Trsatske i povratak kućama u večernjim satima.

Danijela Rebac, OFS

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.