Obavijesti

Slavlje kapitula Zagrebačkog područnog bratstva

U subotu, 11. studenog 2023. godine, u Zagrebu održano je slavlje 4. KAPITULA (44. kapitul Područnog bratstva). Kapitul je održan u franjevačkom samostanu Svetog Križa na Sigetu, s početkom u 9,00 sati.

Kapitulu je prisustvovalo šezdesetak braće i sestara, članova područnog vijeća, mjesnih ministara zajedno sa svojim delegatima iz mjesnih bratstava te područni i mjesni duhovni asistenti.

Nakon uvodne molitve sudionici su imali priliku upoznati jedni druge. S obzirom da se od zadnjeg područnog kapitula održalo nekoliko mjesnih izbornih kapitula, ovo je bila prilika da upoznamo i novoizabrane mjesne ministre. Također je ovaj kapitul bio prilika da pobliže upoznamo i novoimnenovanog duhovnog asistenta fra Gorana Malenicu, OFM. Fra Goran je došao na mjesto fra Ivice Janjića koji je otišao na novu službu. Fra Goran je sada imao priliku zajedno s ministrom Renatom predvoditi program kapitula. S. Renata nas je upoznala sa životom i djelovanjem bratstva na područnoj razini.

Povodom obilježavanja 800. obljetnice Božića u Grecciu fra Goran je održao predavanje Božić u Grecciu (800. godina jaslica).

Nakon predavanja uslijedio je radni dio kapitula. Prošli smo kroz kalendar događanja za sljedeću godinu. Razgovaralo se o susretima trajne formacije koji su se odvijali ove godine u dva navrata. Također se razgovaralo i o sljedećim susretima koji će se održati 2024. godine. Održana su i dva regionalna susreta. Tema susreta bila je „Vođenje i animiranje u mjesnim bratstvima“ a predavačica Marta Radoš, nacionalna ministra OFS-a.

Zajedno sa mjesnim ministrima su se dogovarali termini bratskih i pastoralnih pohoda te mjesni izborni kapituli predviđeni za 2024. godinu. Na kraju radnog dijela imali smo priliku razgovarati o stanju u mjesnim bratstvima, o nekim problemima ali i poticajima i lijepim primjerima života i djelovanja u bratstvu.

Predstavnici Frame su kapitulu predstavili Monografiju 30 godina Frame koja je svježe izašla iz tiska. Svako mjesno bratstvo je dobilo jedan primjerak za arhivu.

Nakon radnog dijela je uslijedio ručak te je u nastavku krenuo duhovni dio kapitula. Euharistijsko slavlje i klanjanje.

Ovaj kapitul je bio prilika za susret i produbljivanje zajedništva s braćom i sestrama iz drugih mjesnih bratstva te za osobni duhovni rast.