Obavijesti

Izvještaj – tematski susret trajne formacije Zagrebačkog područnog bratstva

U subotu, 21.listopada 2023.godine održan je drugi Tematski susret trajne formacije u organizaciji Područnog povjerenstva za formaciju u ime Područnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda Sjeverozapadno hrvatskog (Zagrebačkog) područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca. Susret se održao u Zagrebu, u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu, u dvorani sv. Franje, a bili su pozvani članovi Područnog vijeća, mjesni ministri, duhovni asistenti, tajnici, voditelji formacije i drugi odgovorni u mjesnim bratstvima. Tema susreta je bila “Neaktivni članovi u OFS-u“, a gost predavač naša sestra Danijela Rebac.


Program je započeo okupljanjem u 8:30. Nakon toga je slijedilo euharistijsko slavlje u 9 sati, koje je predvodio fra Zvonimir Brusač i štovanje relikvija bl. Carla Acutisa, koji nam svima može biti nadahnuće duboke pobožnosti prema euharistiji.

Nakon uvodnih pozdrava i kratkog predstavljanja svih sudionika, s. Danijela je u svom predavanju pojasnila razliku opravdano i neopravdano odsutnih članova OFS-a, upoznala prisutne o onome što nalažu Pravila i Generalne konstitucije, naglasila važnost formacije te istaknula neka praktična rješenja koja su donesena na višim razinama.


Suodgovorni smo za braću i sestre. Sveti Franjo je poticao braću da vole jedni druge više nego što majka voli svoju djecu. Sudjelovanje u životu bratstva nužan je dio našeg poziva i pripadanja Redu. Sudjelovanje u životu bratstva pak zahtijeva našu nazočnost; djelatnu suradnju, sudjelovanje na „mjesečnom sastanku“ kao i obveze koje proizlaze iz života bratstva.

Tema je produbljena u radu po grupama, a potom su slijedili izvješće, pitanja i diskusija. Susret je završio molitvom, blagoslovom te zajedničkim objedom.
Zaključili smo kako problem neopravdano odsutnih članova postoji i da se s njime treba suočiti. Bratstvo treba braniti i popravljati ono što ne funkcionira ispravno. Sestrama i braći koji su u poteškoćama treba pristupiti obzirno ali i konkretno; vođeni onom kreativnošću koja proizlazi iz zrele i duboke bratske ljubavi prema braći, a koja ima svoj najdublji izvor u ljubavi prema Bogu.

Helena Brigić, OFS