Obavijesti

VIII. tečaj o socijalnom nauku Crkve

U Zagrebu je, u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu, u Dvorani sv. Franje, 30. studenog 2019. u organizaciji Nacionalnog vijeća Franjevačkoga svjetovnog reda, održan osmi tečaj o socijalnom nauku Crkve i svjedočenju svjetovnih franjevaca u društvu. Tema tečaja bila je „Projekt CRO Laudato sì“, kojeg će tijekom sljedeće godine provoditi Hrvatsko katoličko sveučilište u suradnji s nacionalnim bratstvima Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, na temelju odluke Nacionalnog vijeća OFS-a u rujnu. Projekt je predstavljen na Nacionalnom kapitulu u listopadu. Sudjelovalo je više od četrdeset zainteresiranih članova OFS-a i Frame iz raznih krajeva Hrvatske.
Skup je počeo euharistijskim slavljem u kapeli Duha Svetoga kojem je predsjedao fra Vladimir Vidović, OFMConv, nacionalni duhovni asistent OFS-a. Na početku radnog dijela nazočne je pozdravila nova nacionalna ministra OFS-a sestra Anđa Slunjski, a nakon nje i fra Vladimir Vidović, u ime samostanske zajednice.
Uvodni duhovni nagovor o temi „Odnos sv. Franje prema svemu stvorenom“ održao je također fra Vladimir Vidović. Taj odnos, naglasio je među ostalim, treba gledati u cjelini duhovnog iskustva sv. Franje, zajedno s njegovim siromaštvom, poniznošću, poslušnošću Bogu, promicanjem zajedništva i bratstva, služenjem i mirotvorstvom.
Daljnji rad koordinirao je dr. sc. Zoran Turza, docent s katedre za teologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, voditelj Projekta CRO Laudato sì. On je predstavio dr. sc. Dinka Puntarića, redovitog profesora s istog sveučilišta, stručnjaka s područja biomedicinskih znanosti, koji je održao predavanje „Ekološki problemi ‒ stanje stvari“. U predavanju je sa svog stručnog stajališta objasnio negativni utjecaj niza pojava i činjenica na cjelinu stvorenog svijeta i zdravlje ljudi (npr. pesticidi, onečišćenje atmosfere, ozonske rupe, staklenički plinovi, GMO- hrana, korištenje plastike u svakodnevici).
Sljedeće predavanje, o temi „Vizija novog stila života pape Franje“, održao je dr. sc. Zoran Turza oslanjajući se na prvi dio šestog poglavlja enciklike Laudato sì pod naslovom „Težiti novom stilu života“. Projekt CRO Laudato sì nadahnjuje se posebno na tom dijelu enciklike. Još je papa Benedikt XVI. naučavao da „je kupovanje ekonomski, ali prije svega moralni čin“ te da se danas „tema uništavanja okoliša tiče ponašanja svakoga od nas“. Dugoročno gledano radi se o odgoju za drugačije ponašanje i navike: „odgoj za odgovornost prema okolišu može potaknuti načine ponašanja koji izravno i bitno utječu na brigu za okoliš“ (br. 211). Zatim je objasnio tri načela na temelju kojih će se provoditi spomenuti projekt: načelo utemeljenosti u nauku Učiteljstva Katoličke Crkve, načelo povezanosti ekološke krize s moralnom krizom čovjeka, načelo da briga za okoliš podrazumijeva brigu za dostojanstvo svake ljudske osobe. Prijepodnevni rad završen je razgovorom s predavačima.
U poslijepodnevnom radu održan je okrugli stol o temi „Aktivnosti u projektu CRO Laudato sì“ na kojem su sudjelovali dr. sc. Zoran Turza, mr. sc. Dalibor Čavić s Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. sc. Miriam Mary Brgles s Odjela za sociologiju istog sveučilišta i studenti s tog odjela. Projekt se sastoji od dva dijela: znanstvenog istraživanja i provođenja projektnih aktivnosti. Magistar Čavić je objasnio da će glavna projektna platforma biti stranica Facebooka koja će se aktivirati 10. prosinca, kada projekt počinje. Na njoj će biti sve obavijesti i upute o provođenju projekta. Osim putem stranice Facebooka upute će se moći dobiti i internetskom poštom. U nastavku su studenti s Odjela za sociologiju predstavili šest projektnih aktivnosti: poštivanje neradne nedjelje (od 12. prosinca 2019. do kraja siječnja 2020.), štednja energije za grijanje kućanstava (veljača), izbjegavanje bacanja hrane (ožujak), štednja vode (travanj), štednja električne energije (svibanj) i izbjegavanje uporabe plastike (lipanj). Zatim je dr. Brgles predstavila znanstveno istraživanje (od 15. siječnja do 31. ožujka) koje će među ispitanicima istražiti poznavanje ekoloških problema, enciklike Laudato sì te stavove o spremnosti na promjene navikâ kojima se može pomoći u očuvanju okoliša. Polazište istraživanja je treći dio trećega poglavlja enciklike, pod naslovom „Kriza i posljedice suvremenog antropocentrizma“. Anketa će biti dostupna online, ali će se moći ispuniti i tehnikom „papir-olovka“ uz pomoć suradnikâ-anketarâ.
Dr. Turza, voditelj projekta, naglasio je da svi suradnici u promicanju i provođenju projekta moraju biti povezani s projektnim timom. Uskoro će se svim mjesnim bratstvima OFS-a, odnosno Franjevačke mladeži, poslati dopis nacionalne ministre s pozivom na sudjelovanje u projektu i s prilogom ‒ pismom dr. Turze, voditelja projekta, u kojem će biti osnovne informacije o projektu i upute za sudjelovanje u njemu. Predstavnici projektnog tima planiraju pohoditi sva područna bratstva OFS-a i Frame i predstaviti projekt. Mjesni ministri OFS-a i mjesni predsjednici Frame imat će posebnu odgovornost u procesu ostvarivanja projekta.
Zahvalivši predavačima i sudionicima, nacionalna ministra Anđa Slunjski je na kraju ponovno pozvala sve sudionike tečaja da se uključe u promicanje i provođenje projekta.

2 komentara

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.