Obavijesti

Seminar za formaciju osječkog Područnog bratstva „Sv. Antuna Padovanskoga”

Ovo je bio ukupno deseti seminar za formaciju našega područja. Već tradicionalno se održava u Osijeku u Mjesnom bratstvu Sv. Obitelji (Jug II), a ove godine 9. rujna. Sudjelovalo je 50-ak braće i sestara iz 15 (od 20) mjesnih bratstava, uz njih su došli fra Matija Antun Mandić, OFM conv, fra Antun Hajmiler, OFM, i časne sestre križarice s. Paskala Križan i s. Franciska Molnar, naši duhovni asistenti. Susret smo započeli svetom misom u 9 sati, koju je predvodio predsjednik Konferencije duhovnih asistenata fra Drago Bedeničić.
Tema susreta je bila Bratstvo i služenje, koju su nam kroz dva predavanja predstavile područna ministra Ankica Šerić i područna povjerenica za formaciju Marija Šešo. Sestra Ankica je govorila o Služenju, a sestra Marija o Bratstvu i službama u Bratstvu. Uzore imamo u Isusu Kristu i sv. Franji. Na više mjesta u Evanđelju Isus nam primjerom pokazuje služenje, a sv. Pavao u Poslanici Filipljanima piše „Krist sama sebe oplijeni uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan, obličjem čovjeku nalik” (Fil 2,7). Kako Isus služi svojim učenicima, tako smo i mi pozvani služiti jedni drugima kako bismo stvarali zajednicu koja će osluškivati Božju volju i tu volju ostvarivati u svom životu. Sveti Franjo pak kaže „Gospodin mi je dao braću”, što je pater Zvjezdan Linić najljepše opisao riječima: „Gospodin mi je dao braću, […] da ih ljubim,[…] da im se radujem […], dao mi je braću da me ljube, […] da budu moja radost […].
Nakon predavanja svaka vijećnička služba je imala zasebni grupni rad, koji se temeljio na praktičnoj pouci i razmjeni iskustava. Sve grupe su imale par zajedničkih pitanja od kojih ističem „Prihvaćate li s radošću svoju službu?”. U plenumu se pokazalo da su unatoč poteškoćama mnogi zaista radosni u službama, jer služenjem produbljuju vlastito franjevaštvo, kroz jači duhovni život i detaljnije upoznavanje s Pravilom i Konstitucijama.
Pater Matija Antun Mandić, OFM conv., na kraju je zaključio susret riječima: Svaki talent je bitan, svaka služba je bitna, svi moraju zajednički surađivati, trsiti se i raditi, zajednički služiti. Nismo franjevci jer želimo primiti, naprotiv mi se želimo dati. Naš Krist se daje u punini do križa. Tako se i mi dajemo, prvo u našoj maloj zajednici – mjesnom bratstvu, pa onda sve šire: u župnoj zajednici, biskupiji, cijelome narodu. Ovaj susret neka nam bude ohrabrenje za služenje, svjedočenje Isusa Krista.

Lukrecija Štark, tajnica osječkog Područnog Bratstva OFS-a