Obavijesti

Proljetna skupština osječkog područnog bratstva OFS-a Sv. Antuna Padovanskoga

Prva proljetna skupština Područnog bratstva OFS-a Sv. Antuna Padovanskog održana je 26. ožujka 2022. u sjedištu osječkog područja u franjevačkom samostanu u Tvrđi. Susret je započeo sv. Misom, koju je predvodio fra Drago Bedeničić, OFM, predsjednik područne konferencije duhovnih asistenata.

Nazočila su braća i sestre iz 16 mjesnih bratstava, 45 sudionika, od toga 6 duhovnih asistenata (5 fratara i jedna časna sestra). Prvom, duhovnom dijelu susreta su se pridružili i članovi katoličke udruge Veronikin rubac. Svećenici su bili na raspolaganju za sakrament pokore, puno braće i sestara su iskoristili tu priliku za uskrsnu ispovijed.

Tema skupštine bila je Poslanica sv. Jakova apostola 3,1-10, koju je imao p. Martin Dretvić, OFMConv. Naglasak u p. Martinovom razmatranju je stavljen na poticaj na čitanje poslanica, osobito apostola Petra, Ivana, Jakova, u njima je vrlo praktično predstavljen način života vjernika, katolika, a time i franjevca. Franjevac treba biti obuzet Isusom, ustrajno čitati, moliti i ponirati u Gospodina. Biti ogledalo drugima. Pater je naglasio da trebamo nastojati suzbijati jezik, brižno izbjegavati grešne prigode, biti brz na slušanju a spor na govoru, jer drugi nas ocjenjuju po našem govoru.

Nakon teme održano je klanjanje koje je predvodio fra Dragutin Brezovec, OFMCap.

Uz ručak iz torbe okupljena braća i sestre imali su prigodu za razgovor i druženje a nakon ručka prešlo se na radni dio. Članovi vijeća podnijeli su izvješća o događanjima prije skupštine i planovima do slijedeće skupštine. Blagajnica je govorila o stanju blagajne, povjerenik za Framu o Framinom rođendanu i monografiji, tajnica o brojčanom stanju našega područja (smanjenje od 40 članova), a doministar o susretima do iduće skupštine. U planu su područno hodočašće u Pleternicu u svibnju, seminar za formaciju krajem kolovoza i nacionalni kongres. Također je napomenuto da smo prema kalendaru obred obnove zavjeta pomaknuli sa 16. travnja (Velika subota) na 28. travnja, blagdan blaženog Lukezija. Mjesna bratstva su imala priliku za izražavanje vlastitih potreba i ideja. Tako smo čuli o trajnom klanjanju u Vukovaru i duhovnim vježbama u Novom sadu. Susret smo završili molitvom i „franjevačkim” blagoslovom.