Obavijesti

Održan proljetni kapitul zagrebačkoga Područnog bratstva OFS-a

U subotu 26. ožujka 2022. godine u samostanu franjevaca konventualaca na Svetome Duhu je održan 1. proljetni (41. kapitul) kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda zagrebačkog područnog bratstva. Kapitulu je prisustvovalo preko 60 braće iz sestara iz našeg područja te četiri predstavnika Frame. Ovo je bila prilika za međusobni susret i druženje nakon dugo vremena što nismo bili u mogućnosti okupiti se na jednom mjestu.
Kapitul je počeo euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Ivica Janjić, OFM područni duhovni asistent zajedno sa fra Zvonimirom Brusačem, TOR, fra Tomislavom Glavnikom, OFMConv i fra Miroslavom Štubanom, OFMConv.
Nakon misnog slavlja, započeo je radni dio kapitula. Na početku nas je sve pozdravio domaćin fra Tomislav Glavnik, gvardijan samostana i područni duhovni asistent te nas upoznao sa povijesti samostana i stogodišnjoj obljetnici dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh. Područna ministra Renata Huzanić je podnijela izvješće od zadnjeg izbornog kapitula koji je bio u rujnu 2021.g.
Nakon toga usljedio je izborni dio kapitula na kojem su se birali zastupnici za Nacionalni kapitul. To je služba koja se bira na tri godine i naše područno bratstvo ima 8 zastupnika na Nacionalnom kapitulu. Ove godine, po prvi put se vršio i izbor zamjenika zastupnika. To je nova odluka koja je izglasana na prošlom Nacionalnom kapitulu u listopadu 2021. godine. Izborima je predsjedala s. Marta Radoš, delegat nacionalne ministre Anđe Slunjski. Iako je pred nama bio dugotrajan dio biranja 16 zastupnika, sve je prošlo u veseloj i opuštenoj atmosferi. Nakon izbora, uslijedio je ručak u Pučkoj kuhinji gdje nas je radosno dočekao fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje i nacionalni duhovni asistent OFS-a.
Nakon druženja, nastavljamo s radnim djelom kapitula. Fra Zvonimir Brusač je održao predavanje na temu Življenja franjevačkog identiteta kao poticaj za predstojeći Kongres koji će se održati u rujnu ove godine. Marta Radoš je prezentirala Generalni kapitul koji se održao u Rimu u studenom 2021.g. Braća i sestre su mogli vidjeti kako izgleda radni dio Generalnog kapitula te upoznati braću i sestre iz cijeloga svijeta. U zadnjem dijelu kapitula, predstavili smo Program događanja za 2022.g. te dogovarali bratske i pastoralne pohode u mjesna bratsva te predsjedanje za izborne kaptule. Na kraju su nam pojedina braća i sestre približili život u svojim mjesnim bratstvima te nas potaknuli na još zauzetije življenje franjevaštva.