Obavijesti

III. Područni susret svih odgovornih za Framu Zagrebačkog područnog bratstva

Susret područnih bratstava OFS-a i Frame održan je 16. listopada 2021. pod geslom: “Složni budite, istu ljubav njegujte” (Fil 2,2) u crkvi Bezgrešnog začeća blažene djevice Marije u Zagrebu. Započeli smo ga svetom misom u 9 sati koju je predvodio fra Zvonimir Brusać, predsjednik konferencije duhovnih asistenata OFS-a. Uputio nam je poticajne i ohrabrujuće riječi kako bi nam otvorio srca za bratsko zajedništvo koje nas je taj dan očekivalo.
Nakon predstavljanja sudionika, uslijedio je duhovni nagovor fra Franje Vuka, tadašnjeg područnog duhovnog asistenta OFS-a i Frame.
Fra Franjo je nadahnuto govorio kako se ne trebamo zadovoljiti nečim prosječnim. Članovi OFS-a trebaju se uključiti u formaciju Frame, ali je članovima Frame dana sloboda da odluče kako će tu formaciju prihvatiti. Franjevačkom svjetovnom redu je povjerena briga za članove Frame, no njihovo djelovanje ne bi smjelo biti usmjereno samo prema tome da članovi Frame jednog dana postanu članovi OFS-a. Trebamo biti otvoreni i biti primjer života nasljedujući Krista po primjeru sv. Franje. OFS treba pokazivati ljubav koja je središte i temelj svega. Pristup OFS-a treba biti poput privrženosti roditelja prema djeci, nesebična i bez očekivanja. Samo takav odnos donosi plodove. Isto tako trebali bismo biti poput starije braće prema mlađima jer smo mi “djeca istih roditelja”. Trebamo imati na umu da kako živimo, tako će živjeti i oni poslije nas jer će na njih uvelike utjecati naš primjer. Autoritet ćemo moći uspostaviti samo ako se na nama vidi autentičnost življenja Evanđelja. I svakako, potrebno nam je služenje bez interesa gdje novu osobu prihvaćamo i dajemo joj formaciju, a osoba sama treba zaželjeti ostati u bratstvu.
Područna ministra OFS-a Renata Huzanić i područna predsjenica Frame Magdalena Novosel, dale su svaka svoj vid na temu Poveznost OFS-a i Frame u mjesnim bratstvima i bratska animacija Frame. Prvo predavanje održala je ministra. Započela je kako povezanost tumačimo kao osobinu onog koji je sa nečim ili nekim blizak, srodan, sličan, međuovisan, podudaran, isprepleten. Upravo takav bi trebao biti i međusobni odnos između ova dva franjevačka bratstva. Imaju istu karizmu, isti cilj, isti poziv. Upućeni su jedni na druge i zbog toga njihov odnos i međusobna povezanost je iznimno važna i vrlo posebna.
“Moramo nešto promijeniti, najprije sebe. Sebe moramo dodatno formirati ili se ponovno prisjetiti i posvjestiti tko smo to mi, članovi Franjevačkog svjetovnog reda. Moramo postati odgovorni „roditelji“ našoj „djeci“ koja su nam povjerena. Naša briga starijih za mlade treba postati vidljiva. Framaši je moraju osjetiti. Kako ćemo to postići? Upoznati ćemo jedni druge. Razuvjeriti ćemo se međusobno u predrasudama koje smo imali jedni o drugima.
Zajedništvo je dar Duha Svetoga. Različiti smo ali svaki sa svojim bogatstvom darova. Svi smo pozvani u drugima prepoznati njihove dragocjenosti, darove i talente. Potrebno je osjećati i čuvati osjećaj međusobne pripadnosti. Franjevački svjetovni red će s puno ljubavi i pažnje, kroz zauzetost, služenje, brigu i sveprisutnost svjedočiti da su oni framašima starija braća i sestre u Kristu i franjevaštvu, koji ih prate na putu njihovog rasta u duhu franjevaštva.”
Drugo predavanje održala je područna predsjednica. Započela je jednom anegdotom s područnog seminara za voditelje formacije. “Ja ću vam za početak ispričati nešto što se dogodilo na područnom seminaru za voditelje formacije koji smo imali ove godine u veljači. Imali smo nekoliko tematskih cjelina o kojima smo govorili pa je jedna vijećnica dobila zadatak otvoriti temu odnosa s OFSom. Svoje izlaganje započela je pitanjem tko bi od prisutnih želio preći u OFS, na što je nekoliko (tipa 4-5 od cca 22-23 prisutnih) diglo ruku. Nakon toga je rekla da zaborave što je pitala i postavila drugo pitanje koje je glasilo „tko bi od vas htio imati Framu (ovo što ovdje radimo, učimo itd) cijeli život“, i tu su skoro svi digli ruku. Naravno ne kažemo da je to baš doslovno tako jednostavno kako je ovdje prikazano, ali možemo definitivno izvući zaključak da postoji neka vrsta averzije koja proizlazi iz nepoznavanja. “ Podigla je knjižicu Pravila OFS-a i postavila pitanje prisutnim članovima Frame, znaju li što je to i jesu li to ikad čitali.
Nastavlja da je potrebno da se međusobno dobro upoznamo i Frama narav i način života OFS-a, ali i OFS narav i način života Frame. Tu nam uistinu mogu pomoći dokumenti jer oni postavljaju temelj našeg odnosa. Taj se odnos ne može siliti, treba doći prirodno uz obostrani trud, uvažanje i poštovanje. Također treba uzeti u obzir da to ne može doći preko noći, ali da nam ovakvi susreti uistinu mogu biti poticajni prema većem zbližavanju i suživotu bratstava Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži.
Nakon predavanja uslijedila je spontana razmjena komentara koja nam je bila uistinu na rast u zajedništvu.
Poslije kratke stanke, uslijedio je izvještaj mjesnih ministara i predsjednika gdje su se iznosili odgovori na pitanja koja su im ranije bila postavljena za pripremu za ovaj susret. Izvještaj je bio o situaciji i zaključcima s prethodnog područnog susreta odgovornih za Framu , održanog prije dvije godine.
Uslijedio je zajednički ručak te rad po skupinama gdje smo promišljali o tome kako se bratstvo OFS-a može uključiti u formaciju Frame, kako se ja kao pojedinac (član OFS-a) mogu uključiti u formaciju Frame te što ja kao pojedinac (član Frame) očekujem od bratstva OFS-a.
Rad po skupinama je bio uistinu plodonosan što se moglo čuti u izvještaju rada koji je uslijedio poslije.
Ovim smo susretom uvidjeli koliko smo potrebni jedni drugima i dobili smo novu snagu i poticaj za jačanje našeg zajedništva. Hvala dragom Bogu što nas je okupio unatoč situaciji u kojoj trenutno živimo jer nam je ovakvo promišljanje i djelovanje jako potrebno. Odnijeli smo svakako jedan poticaj i poseban žar u srcima koje ćemo prenijeti dalje u svoja bratstva.
Mir i dobro!
Anita Jerković, mjesno bratstvo Sv. Leopold Bogdan Mandić