Susreti i hodočašća

Hodočašće zagrebačkih bratstava OFS-a i Frame Majci Božjoj Remetskoj

I ove je godine 8. rujna, na blagdan Male Gospe, Rođenja Blažene Djevice Marije, održano tradicionalno hodočašće zagrebačkih bratstava Franjevačkoga svjetovnog reda, uključujući i bratstva Franjevačke mladeži, u svetište Majke Božje Remetske u Zagrebu. Pridružilo se i bratstvo iz Samobora. Hodočašće i prigodni bratski susret ove je godine pripremilo Bratstvo OFS-a Sv. Franje Ksaverskog iz Zagreba. Sudjelovalo je oko tristo hodočasnika.

Na početku se molila franjevačka krunica, a zatim se slavila svečana euharistija kojoj je predsjedao fra Zvonimir Brusač, franjevac trećoredac, duhovni asistent bratstva-domaćina. Koncelebrirali su duhovni asistenti fra Venancije Mihaljević, OFM, s Kaptola, fra Zdravko Dadić, OFM, iz Sesvetske Sopnice i fra Lucije Jagec, OFM, iz Samobora, a posluživao đakon Božidar Hadaš, mjesni ministar OFS-a u Sesvetskoj Sopnici. Braću i sestre sa Svetoga Duha pratio je njihov novoimenovani duhovni asistent fra Vilček Novački, OFMConv, koji je prije ulaska u red franjevaca konventualaca bio član OFS-a.

Fra Zvonimir je u homiliji, između ostalog, rekao: „Isus je s križa učeniku Ivanu o Mariji rekao: ‘Evo ti majke!’ Mariji je za Ivana rekao: ‘Evo ti sina!’ Ivan je u tom času predstavljao sve Isusove učenike, tadašnje i buduće, sve do mene i tebe. Isus nas je kao Božju djecu povjerio majčinskoj brizi svoje majke Marije. Ona je naša majka u redu milosti. Pozvao nas je da, kao Ivan, uzmemo Mariju k sebi, u svoju kuću, u svoj dom, u svoju obitelj, u svoj život vjere, ufanja i ljubavi. Pozvao nas je da se Mariji približimo i da je ljubimo. Mi se približavamo Mariji, a ona nas približava svome sinu Isusu!

U završnoj je riječi fra Zvonimir podsjetio da se nalazimo u godini 40. obljetnice odobrenja Pravila Franjevačkoga svjetovnog reda te istaknuo: „Braćo i sestre, vi ste svojim zavjetovanjem i životom čuvari franjevačke karizme u Crkvi i današnjem svijetu ‒ karizme trajnoga obraćenja, bratstva, služenja i javnoga svjedočenja evanđelja.“ Pozivajući se na poruku generalnog ministra OFS-a Tibora Kausera uz ovu obljetnicu rekao je da je obnovljeno Pravilo, odobreno 1978. g., za članove OFS-a „dar, poziv, nadahnuće, sredstvo i putokaz“: dar je Božji i dar Crkve OFS-u, poziv je na svetost, nadahnuće je za svagdašnji evanđeoski život u obitelji i društvu, sredstvo je i putokaz na putu svetosti braće i sestara OFS-a. Zatim je sve nazočne pozvao da 7. listopada u 18,30 dođu na Kaptol na susret s pohoditeljima s međunarodne razine: sestrom Andreom Odak, članom Predsjedništva Međunarodnoga vijeća OFS-a i međunarodnom koordinatoricom Franjevačke mladeži i fra Pedrom Zithom, OFM, generalnim duhovnim asistentom. Na kraju je hodočasnike pozdravio o. Stjepan Vidak, prior karmelićanskog samostana u Remetama, izražavajući nadu da će se lijepa tradicija hodočašća OFS-a na blagdan Male Gospe nastaviti i u budućnosti.

Nakon svete mise bio je pored samostana, u dvorištu karmelskog studija duhovnosti, susret braće i sestara OFS-a, uz prigodnu okrjepu i osvježenje.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.