Susreti i hodočašća

Treći europski kongres Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži

U Litvi je od 20. do 28. kolovoza održan Treći europski kongres Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži koji je okupio 126 sudionika iz 23 europske zemlje. U izaslanstvu Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži bili su prisutni Vesna Peharec, nacionalna doministra OFS-a, Anamarija Tomašević, nacionalna predsjednica Frame, Danijela Rebac, Samantha Jadreško, Marijana Mijatović, Dominik Vučemil, Ivan Školka, Ana Fruk i fra Vladimir Vidović, nacionalni duhovni asistent OFS-a i Frame.

Kongres je započeo euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. Lionginas Virbalas, nadbiskup u gradu Kaunasu. Potom je održana Večer naroda u kojem su sve zemlje bile predstavljene kratkim videom i tradicionalnim jelom svoje zemlje te je to ujedno bila prilika za međusobno upoznavanje i predstavljanje.

Drugi dan Kongresa bio je posvećen formaciji. Središnja predavanja održali su fra Alfred Parambakathu, OFMConv, generalni duhovni asistent na temu „Tko god vjeruje u mene, rijeke žive vode iz njega će poteći“ (usp. Iv 7, 38) i dr. Benas Ulevicius, trajni đakon na temu: „Veni Sancte Spiritus“. Nakon slavlja svete mise sudionici su se okupili na Večer molitve i slavljenja tijekom koje su sudionici posebno molili oproštenje za sve situacije u kojima kao članovi Franjevačkog svjetovnog reda nismo živjeli u skladu s našim franjevačkim pozivom.

Treći dan Kongresa bio je posvećen hodočašću. Ujutro su sudionici putovali u Siluva – marijansko svetište u kojem se dogodilo prvo ukazanje Blažene Djevice Marije u Europi. Sudionici Kongresa poslušali su životna svjedočanstva dvojice braće svećenika fra Antanasa Bluzasa i vlč. Gintarasa Bluzasa, člana OFS-a te smo potom slavili svetu misu. Poslijepodne svi su delegati putovali na drugo hodočasničko mjesto – Brdo križeva. Ovdje je svečano blagoslovljen poseban križ Europske franjevačke obitelji koji je ostavljen na ovom značajnom mjestu kao trajan spomen na ovaj Kongres.

Četvrti dan Kongresa bio je posvećen društvenom angažmanu svjetovnih franjevaca i franjevačke mladeži. Dan je započeo u samostanu sv. Klare gdje su sudionici imali jutarnju molitvu zajedno sa sestrama klarisama. Nakon toga sudionici Kongresa su se podijelili u sedam manjih skupina i otišli na različita mjesta gdje su mogli upoznati djelatnost i prisutnost svjetovnih franjevaca te se uključiti u njihove redovite aktivnosti. Nakon ovoga uistinu posebnog dijela programa domaćini su nas odveli na Baltičko more kako bismo imali priliku za rekreaciju. Navečer je bio program Franjevačko slavlje u kojem se svaka zemlja predstavila svoju nacionalnu odjeću, pjesme, plesove ili neke druge običaje. Domaćin ovoga susreta bila je franjevačka župa u gradu Kretinga.

Peti dan Kongresa bio je posvećen razmatranju Kristove muke i svjedočenja vjere tijekom ulične evangelizacije. Svetu misu predslavio je mons. Kestutis Kevalas, biskup u svetištu Zemaiciu Kalvary koji je imao i duhovni uvod u jedinstvenu pobožnost križnoga puta koja se sastoji od dvadeset postaja i traje osam kilometara po obližnjim brežuljcima. Poslijepodne su sudionici Kongresa sudjelovali u programu ulične evangelizacije u gradu Kaunasu svjedočeći svoju vjeru i pozivajući ljude na molitvu, blagoslov i klanjanje u katedralu.

U subotu sudionici Kongresa posjetili su glavni grad Litve Villnius – grad Božjeg milosrđa. Dan je započeo svetom misu u svetištu Božjeg milosrđa gdje se časti slavna slika Milosrdnog Isusa. Nakon slavlja svete mise sudionici Kongresa uputili su se u razgledavanje grada te su imali prilike upoznati znamenitosti glavnog grada Litve kao i tešku i bremenitu povijest ove Baltičke zemlje. Nakon razgledavanja Villniusa sudionici Kongresa uputili su se u grad Trakkai gdje se nalazi čudotvorna slika Majke Božje Trakkai – zaštitnice Litve. Tom prilikom sudionicu Kongresa izmolili su franjevačku krunicu u ovome važnom marijanskom svetištu litvanskog naroda.

U nedjelju, posljednjeg dana Kongresa u plenarnoj sjednici sudionicu su raspravljali o nekim važnim i aktualnim temama. U pripremi Kongresa pokrenuta je socijalna inicijativa Well4Africa koja se bavi prikupljanjem novčanih sredstava za izgradnju bunara pitke vode u Africi. Europska bratstva prikupila su 38 022 eura novčanih sredstava kao potporu ovome međunarodnome projektu osiguranja pitke vode u afričkim zemljama. Četiri zemlje uputile su pozivnicu za organiziranje slijedećega Kongresa: Španjolska, Poljska, Slovenija i Hrvatska. Sudionici Kongresa izabrali su Španjolsku kao domaćina slijedećeg Europskog kongresa OFS-a i Frame. Kongres je službeno zatvoren slavljem svete mise koju je predslavio mons. Linas Vodopjanovas, OFM.

U ovom izvještaju prenosim i FB status fra Vladimira Vidovića objavljen neposredno nakon održavanja Kongresa:

Vjerojatno će trebati još neko vrijeme da se svi dojmovi “slegnu” sa 3. europskog kongresa Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži održanog prošli tjedan u Litvi. Predivna zemlja i predivni ljudi koji čine srce i dušu, te za mene, donedavno potpuno nepoznate zemlje, a sada otkrivene u svoj raznolikosti i bogatstvu kulture, običaja i povijesti. Zatim vrlo vrijedno iskustvo življenog franjevaštva sa braćom i sestrama iz 23 europske zemlje koje je nadahnjujuće i poticajno. Prijateljstva koja su započeta i koja će siguran sam trajati jer u središtu je ljubav prema Evanđelju i Kristu po uzoru na sv. Franju.

Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež veliko je bogatstvo kojega treba brižno čuvati, duhovno asistirati i pomagati na svim razinama. Svjetovni franjevci i franjevačka mladež su velika, svjedočka snaga Crkve koji svoju ljubav prema Kristu i Crkvi hrabro žive i vjerodostojnim življenjem otkrivaju svu ljepotu Crkve i Evanđelja. Takvi svjedoci danas su Crkvi i svijetu potrebniji više nego ikada. Jer tko ustraje do kraja, taj će se spasiti.

fra Vladimir Vidović

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.