Kapituli

Održan kapitul zadarsko-šibenskog područnog bratstva OFS-a

U prostorijama župne kuće u Drnišu, u subotu 26. studenog 2016. godine, održan je Područni kapitul zadarsko-šibenskog područnog bratstva OFS-a “Sv. Nikola Tavelić”. Na kapitulu su bili prisutni predstavnici svih mjesnih bratstava, predstavnici područnog vijeća Frame, predsjednik Frame Drniš, područni duhovni asistent OFS-a fra Stipe Nimac i kao domaćin fra Damir Ćiro Čikara, duhovni asistent mjesnog bratstva OFS-a i Frame Gospe od Ružarija Drniš.

Kapitul je započeo molitvom i duhovnim nagovorom u kojem je fra Stipe naglasio važnost odgovornosti u životu svjetovnog franjevca. Sloboda bez odgovornosti vodi samovolji, egoizmu i destrukciji. Fra Stipe se ovdje osvrnuo i na smjernice HBK koje kažu da odgovornost može biti afirmativna – promicanjem istinskih kršćanskih vrijednosti, i korektivna – ukazujući na štetne pojave u društvu. U tom slučaju vjernici laici svojim postupcima i raznim inicijativama upoznaju društvo sa štetnošću tih pojava te nude modele njihova rješavanja.

Uslijedilo je izlaganje područne ministre, sestre Svemirke Matić, u kojem je predstavila novoizabrano Nacionalno vijeće, iznijela odluke i smjernice donesene na Nacionalnom kapitulu održanom u rujnu u Samoboru. Sestra Svemirka je podnijela izvješće o radu Područnog vijeća za period od 30.travnja do samog kapitula. Izvješća o radu bratstava su podnijeli i predstavnici mjesnih bratstava, sestra Ina Poplašen (MB Novalja), brat Kristian Šarić (MB Knin), sestra Vica Sudar (MB Mirlović Zagora), sestra Ljiljana Vidošević (MB Sv. Frane Šibenik), brat Hrvoje Šteko (MB Sv. Frane Zadar), sestra Rosanda Ivin-Smud (MB Preko), sestra Kata Brakus (MB Drniš) i sestra Ivana Mamić. Predsjednica područnog vijeća Frame, Josipa Slavica, predstavila je vijeće i izrazila nadu u  ostvarenje bolje suradnje s OFS-om.

Na dnevnom redu su se našla i neka problemska pitanja koja su u duhu bratskog zajedništva riješena. Dosadašnja područna blagajnica, sestra Rosanda Ivin-Smud podnijela je ostavku na svoju službu jer zbog osobnih i tehničkih razloga nije bila u mogućnosti svoju službu valjano obnašati. U skladu s Pravilom i Generalnim konstitucijama te Nacionalnim statutom, na tu dužnost je izabrana sestra Ljiljana Vidošević iz mjesnog bratstva Sv. Frane, Šibenik.

Poštujući odluke područnog vijeća, dogovoreno je da će sljedeći kapitul biti održan u Mirlović Zagori, 9. travnja 2017. godine. Kapitul je završen slavljem Svete mise i zajedničkim ručkom.

Istog dana nakon kapitula OFS-a, održana je  prva sjednica novoizabranog Područnog vijeća Frame na kojoj su bili prisutni: predsjednica Josipa Slavica (Frama Šubićevac), tajnica Josipa Zoričić (Frama Gospe van grada, Šibenik), voditeljica formacije Matea Perković (Frama Drniš), blagajnik Antonio Nikšić (Frama Knin), bratska animatorica sestra Anita Močić  (OFS Drniš), te područni duhovni asistenti Frame, fra Ivan Lukač i fra Ivan Penava. Na ovoj sjednici usvojio se plan rada za sljedeće šestomjesečno razdoblje, s nadom da će se u međusobnoj suradnji i ostvariti.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.