Kapituli Obavijesti

VIII. IZBORNI KAPITUL PRIMORSKO-ISTARSKOG PODRUČNOG BRATSTVA „MAJKE BOŽJE TRSATSKE“

VIII izborni kapitul Primorsko-Istarskog područnog bratstva „Majke Božje Trsatske“ održan je u subotu 2.7.2022. g. u Auli Ivana Pavla II na Trsat. Kapitulom su predsjedali nacionalna ministra sestra Anđa Slunjska i fra Zvonimir Brusač TOR, prestavnik Konferencije duhovnih asistenata OFS-a. Na Izbornom kapitulu nazočilo je 24 člana Primorsko-istarskog bratstva.Od područnih duhovnih asistenata bio je prisutan fra Milan Šokčević, TOR koji je na samom početku pozdravio sve prisutne i zahvalio svima koji su došli na kapitul. Zahvalio se i radu dosadašnjeg vijeća. Odradili smo, hvala Bogu, onoliko koliko je bilo dozvoljeno s obzirom na sve epidemiološke mjere vezane uz spriječavanje bolesti covid -19.
Fra Zvonimir Brusač TOR pozdravio je sve prisutne u ime Konferencije duhovnih asistenata i najavio Kongres OFS-a na kojem će se dublje promišljati o življenju identiteta OFS-a. Identitet OFS-a ćemo živjeti ako slijedimo Krista stopama sv. Franje. Koračati stopama sv. Franje za svakog franjevac značilo bi da treba trajno nastojati oko svog obraćenja, vidjeti Evanđelje kao projekt, živjeti u bratstvu tako da se osjeća da se možemo osloniti jedni na druge, živjeti siromaštvo u smislu ispravnog odnos prema materijalnom i pronaći način da se čine djela milosrđa .
Trogodišnji područni izvještaj podnjela je dosadašnja ministra s. Blaženka Kulić. Na žalost zbog novonastale situacije oko bolesti u trogodišnjem mandatu nije održan niti jedan područni kapitul. U 2019. održani su svi susreti za formaciju, ali u 2020.godini nije bilo uvjeta za okupljanje. Sva okupljanja su se odvijala na razini mjesnih bratstava osim tradicionalnog područnog hodočašća Majci Božjoj Trsatskoj gdje se ukazala prilika da se hodočasti nesmetano i bez prekida. Bratske i pastoralne pohode smo nastojali imati u svim bratstvima, neka su bratstva ostala neposjećena, a neka su, nažalost dobila status mirovanja. O gašenju područne Frame govorilo se dosta na bratskom i pastoralnom pohodu koji je obavljen dan ranije 1.7.2022.g. Na žalost naše područje trnutno broji osam obećanika što je jako mali broj za tako veliko područje.
Izvješća su podnijeli i ostali članovi vijeća po službama.
Prema ustaljenom rasporedu uslijedio je izborni dio kapitula na kojem je izabrano novo vijeće. Novoizabrani članovi Područnog vijeća Primorsko-istarskog područnog bratstva „Majke Božje Trsatske“ su: s. Nela Pujić, područna ministra, s. Samanta Jadreško, područna zamjenica ministre, s. Kristina Banić, područna tajnica, s. Vesna Steiner Ibrahimpašić, područna blagajnica, s. Jelena Klarić, područni povjerenik za formaciju, s. Dunja Osojnak Marinović, područni povjerenik za Framu i s. Olivera Veršić, područni povjerenik za karitativne djelatnosti.
Svetu misu slavili smo u Svetištu Majke Božje Trsatske. Tijekom slavlja s. novoizabrano vijeće pred prisutnima i Bogom izgovorilo je svoje zavjete za službu u bratstvu u trajanju od tri godine.
Neka nas sve prati zagovor Majke Milosti u našem radu i služenju bratstvu.
Mir i dobro

s. Jelena Klarić, područna povjerenica za formaciju