Obavijesti

Susret zagrebačkih bratstava OFS-a na Svetom Ksaveru

I ove su se godine 28. travnja, na spomen bl. Lukezija koji „prvi uze odijelo Trećega reda sv. Franje“, okupila braća i sestre Franjevačkoga svjetovnog reda s područja Zagreba, oko stotinu članova iz većine bratstava u glavnome gradu. Na poziv franjevaca trećoredaca, koji ove godine obilježavaju 100. obljetnicu dolaska na Sveti Ksaver u Zagrebu (1923.), slavili su euharistiju u tom drevnom svetištu velikog misionara Crkve.
Euharistijskom slavlju predsjedao je gvardijan fra Zvonimir Brusač, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata OFS-a, a koncelebrirao je fra Zdravko Lazić, duhovni asistent bratstva na Kaptolu; posluživali su trajni đakon brat Božidar Hadaš, ministar bratstva u Sesvetskoj Sopnici i područni vijećnik te fra Benjamin Milković, pomoćnik duhovnog asistenta Bratstva OFS-a Bezgrešnog začeća BDM u Dubravi i bogoslov Marko Koprčina.
Fra Zvonimir je u homiliji, između ostalog, istaknuo da je pripadnost OFS-u odgovor Božjem pozivu na taj oblik života u Crkvi te da su njegovi članovi „oruđe poslanja Crkve među ljudima“ (Obrednik OFS-a). Nakon homilije okupljena su braća i sestre zajedno obnovili svoje zavjetovanje, obećanje evanđeoskoga života u OFS-u.
Zatim je bio bratski domjenak u samostanskoj dvorani biskupa Srećka Badurine. Na početku susreta fra Zvonimir je prikazao povijest prisutnosti, života i djelovanja franjevaca trećoredaca glagoljaša na Svetom Ksaveru, posebno prve godine i desetljeća, ilustrirajući prikaz zanimljivim starim fotografijama.
Fra Zvonimir Brusač, TOR
Predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata OFS-a

Na Ksaveru - obnova zavjeta