Obavijesti

Split – Trstenik: Održani „Dani svete Elizabete“

„Dani svete Elizabete 2022.“ održani su u Splitu na Trsteniku. Program se odvijao u tri dana s tri različita sadržaja.

 

Prvi dan, u subotu, 12. studenoga 2022. Vijeće Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ sa sjedištem u Splitu organiziralo je područno hodočašće svetoj Elizabeti Ugarskoj u Splitu na Trsteniku. Fra Domagoj Volarević, OFM, gvardijan u Franjevačkom samostanu „Otac fra Ante Antić“, pozdravio je hodošasnike, a nakon njega i Mila Šuto, OFS, područna ministra. Fra Stipe Nimac, OFM, područni duhovni asistent vodio je prije mise „Pokorničko bogoslužje“, potom je obavljena procesija sa slikom svete Elizabete koju je predvodio fra Damjan Glavaš, OFMConv, područni duhovni asistent. Sliku su nosile Mila Šuto, OFS, područna ministra (MB OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, Zmijavci) i Mira Maslov, OFS, mjesna ministra (MB „Blagovijest“, Split – Trstenik), a križ Zoran Jurišić, OFS (MB OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik). Nakon procesije fra Damjan je predslavio misu i propovijedao na temu „Sv. Franjo Asiški i molitva“.

Obred Obnove zavjetovanja / evanđeoskoga života“ članovi područnog OFS-a obavili su poslije navještaja Riječi Božje.

Pjevanje za vrijeme procesije i mise animirala je Jasna Šabić, OFS, područna blagajnica (MB OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, Zmijavci).

Poslije slavlja hodočašća Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ područna ministra Mila svim sudionicima iskreno je zahvalila i, po zagovoru svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda, zaželjela zahvalnost Bogu i pouzdanje u Boga i u njegovu ljubav!

 

Drugi dan, u nedjelju, 13. studenoga 2022. Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“ organiziralo je prije i poslije misa u 7, u 9,30 i u 19 sati karitativnu akciju „Kruh svete Elizabete“ – prikupljanje pomoći najpotrebitijima.

 

Treći dan, u četvrtak, 17. studenoga 2022. proslavljen je blagdan svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga svjetovnog reda uz sudjelovanje pet (5) bratstava OFS-a grada Splita. Misu je predslavio i propovijedao fra Ivica Jurić, OFM, profesor praktične teologije na KBF-u Sveučilišta u Splitu. Suslavili su područni duhovni asistenti fra Damjan Glavaš, OFMConv, Josip Vrdoljak, TOR, fra Stipe Nimac, OFM i fra Domagoj Runje, OFM, profesor Biblije, KBF Sveučilište u Splitu te voditelj Biblijskih večeri četvrtkom u Splitu na Tsteniku.

Na samom početku, prije mise fra Ivica je blagoslovio sliku Svete Elizabete koju je za njezine štovatelje i štovanje naslikala 2021. godine Karin Grenc, istaknuta splitska kiparica i slikarica, s opusom koji pripada vrhuncima moderne hrvatske sakralne umjetnosti. Slika je načinjena tehnikom akrila na drvenoj ploči, formata 52 x 43 cm. Figura svetice odiše dostojanstvom stava, prožeta je plavim bojama i blistavošću smeđe-zlatnih tonova aureole. Karin je ovim radom gradila svoj dijalog sa svetom Elizabetom nadilazeći stvaranje djela tek kao puki likovni čin. Osmišljavanje slike započela je i prije prvog poteza tražeći i nalazeći neopisive niti duhovnosti u vremenu kada je živjela sveta Elizabeta, ali i danas kada se žar njezinog predanja i dalje širi. Sveta Elizabeta se posvetila drugima prihvativši siromaštvo kao način života. A to darovanje potrebnima Karin Grenc je prikazala naramkom darova koje ova velika i sveta žena nosi potrebitima.

Nakon „Blagoslovne molitve“ održana je procesija sa slikom svete Elizabete koju je predvodio fra Ivica. Sliku su nosile u procesiji Mira Maslov, OFS, mjesna ministra (MB OFS-a „Blagovijest, Split – Trstenik) i Matija Jeličić, OFS, mjesna ministra (MB OFS-a „Gospa od Zdravlja“, Split – Dobri). Križ je nosio Mladen Knezović, OFS (MB OFS-a „Blagovijest“).

Poslije blagoslova slike i procesije slavljena je misa. Propovijedao je fra Ivica o temi „Sveta Elizabeta Ugarska – svetica ljubavi prema bližnjima i potrebitima“.

Pjevanje je animirao za vrijeme procesije i mise Ante Čavlina, student treće godine teološkog studija na  KBF-u, Sveučilište u Splitu.

Na kraju slavlja mjesna ministra Mira zahvalila je Bogu, svetoj Elizabete i svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovo slavlje dogodi.

 

Pastoralni program „Dani svete Elizabete“, kako prošlih tako i ove 2022. godine bio je u službi trajne formacije, samoevangelizacije i evangelizacije svjetovnih franjevaca i svjetovnih franjevki (franjevačkih laika) i svakoga čovjeka dobre volje da bi postali i bivali svjedoci zdrave punoljetne, odrasle i zrele vjere (usp. Generalne Konstitucije OFS-a, Trajna formacija, čl. 44.).

  

Tekst: Fra Stipe Nimac, OFM

Fotografije: Maja Duspara, OFS i Dijana Skelin, OFS