Obavijesti

Područno hodočašće Zadarsko-Šibenskog područnog bratstva 01.06.2024.g.

Dana 1. lipnja. 2024. godine, Zadarsko -Šibensko područno bratstvo OFS-a “Sv. Nikola Tavelić” održalo je, zahvaljujući velikodušnoj bratskoj Ljubavi braće prvog reda, provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, posebice njihovog gvardijana samostana “Gospe od Anđela” na Visovcu, fra Marka Nimca OFM i na Visovcu sveprisutnog i uvijek spremnog na pomoć u radosnoj ljubavi Božjoj, fra Stojana Damjanovića, svoju Hodočasničku duhovnu obnovu područnog bratstva.


Pedesetak braće i sestara iz brojnih mjesnih bratstava okupilo se u organizaciji područnog vijeća pod duhovnim vodstvom predsj. konf. podr. duh. asistenata fra Stipe Nimca OFM, u ambijentu otoka Visovca, bisera nacionalnog parka Krka, koji svojim položajem, izgledom i sadržajem, neodoljivo uzdiže duh svakog svjetovnog franjevca na odavanje hvale i slave Stvoritelju, evocirajući tako duh sv.Franje u nastajanju Pjesme stvorova. Ova hodočasnička duhovna obnova vođena geslom „Bratsko zajedništvo u zajednici bratstva i susret s Kristom u bratu”, svoj hodočasnički vrhunac doživjela je u simboličnom okupljanju pred vratima doma naše Majke i Kraljice „Gospe od Anđela„, gdje smo moleći pjesmom, radosna srca pozdravili Majku i zahvalili joj što nas je čuvala na putu i okupila moleći je, a poslije i Duha Svetoga da nam otvori oči i uši srca, da susretnemo Krista u riječi našeg duhovnika, u Riječi i Tijelu Kristovu koje ćemo blagovati u zajedničkom Euharistijskom slavlju i u zajedničkom druženju s braćom i sestrama.


Nakon izlaganja fra Stojana o povijesti prisutnosti franjevaca na Visovcu, područni ministar Stanko Bakula, je u nadahnjujućem ambijentu hlada stoljetnih stabala ispred crkve održao uvodni nagovor. Po tom je u crkvi Gospe od Anđela koja se u narodu ustalila kao „Gospa Visovačka”, fra Stipe Nimac OFM održao duhovni nagovor na temu: „Život u bratstvu i darovi svjetovnog franjevaštva. Dar zavjetovanja, dar bratstva i dar sadašnjeg trenutka”. Između ostalog čuli smo kako izraz „život u bratstvu” ne podrazumijeva samo život u bratskoj zajednici, nego mnogo više, u duhu Sv. Franje: življenje bratstva uvijek i svagdje sa svima i svim stvorenim. Nakon vremena provedenog u meditativnoj šutnji u kojem smo svatko unutar svoje intime, prebirali riječi duhovnika i preispitivali sebe, slavili smo zajedničko misno slavlje koje su predvodili fra Stipe Nimac OFM , i fra Božo Čučrija OFM, župnik župe Konjevrate i duhovni asistent mjesnog bratstva „Sv. Ivan Krstitelj„ iz Konjevrata kraj Šibenika, koji je na duhovnu obnovu došao sa braćom i sestrama svog mjesnog bratstva. U nadahnutoj propovijedi, fra Stipe Nimac je govorio o Mariji, o njenom mjestu i ulozi u životu svjetovnog franjevca kroz sliku „Visovačke Gospe„. Po završetku misnog slavlja, braća i sestre su baš poput braće na kapitulu na rogožinama u debelom hladu s predivnim pogledom na okolinu Visovačkog jezera, provela ugodne sate blagujući mnoga predivna remek djela hrane koju su s ljubavlju pripremili za braću i sestre.


Potom smo se okupili u crkvi na zajedničkoj molitvi zlatne krunice Presvetom Srcu Isusovu. Kako je pjesmom moleći započela, tako je pjesmom moleći Isusa da nam poda milost da Ga „kao
Marija Ljubimo „ i završila ova duhovna obnova. Nakon zajedničkog fotografiranja, radosni zbog milosnog dara susreta, s Franjinom pjesmom „Bože moj dopusti mi …” na usnama, uputili smo se svojim kućama radujući se sljedećem susretu.