Kapituli

Područni kapitul zadarsko-šibenskog područnog bratstva OFS-a

U subotu, 24. studenog 2018., u samostanu sv. Ante u Kninu održan je kapitul Zadarsko-šibenskog područnog bratstva OFS-a ”Sv. Nikola Tavelić”. Susret je započeo okupljanjem i dobrodošlicom naših domaćina braće i sestara iz mjesnog bratstva “Sv.Ante Padovanski” iz Knina i njihovog duhovnog asistenta, gvardijana i župnika fra Marka Durana, OFM koji nas je srdačno pozdravio.

Dok su članovi područnog vijeća održavali sjednicu vijeća braća i sestre su imali prigodu družiti se i razmjenjivati iskustva života u bratstvu. Svetu misu koja je bila uvod u zajedničko slavlje kapitula predslavio je fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik konferencije područnih duhovnih asistenata u koncelebraciji s fra Augustinom Kordićem, OFMConv, područnim i duhovnim asistentom mjesnog bratstva “Sv. Frane” Šibenik te fra Ivanom Čupićem, OFM, duhovnim asistentom mjesnog bratstva “Sv. Ivan Pavao II” iz Mirlović zagore. Osim navedenih bratstava bili su prisutni i članovi ostalih mjesnih bratstava i fra Damir Ćiro Čikara,OFM, duhovni asistent mjesnog bratstva “Gospe od Ružarija” Drniš te kao predstavnici Frame Leonarda Rak, voditeljica formacije u područnom bratstvu i Jure Močić, područni blagajnik. Fra Stipe Nimac je propovijed naslovio „Kraljevstvo Božje središnja tema Isusova života i poslanja“. Istaknuo je eshatološku dimenziju kršćanske poruke temeljeći istu na vrlo važnom i aktualnom tekstu „Gaudium et spes, br. 93. („Izgradnja i dovršenje svijeta“): „Kršćani, sjećajući se Gospodinove riječi ‘po tom će poznati svi da ste moji učenici ako se budete ljubili međusobno’ (Iv 13, 35), ne mogu ništa žarče željeti nego da što širokogrudnije i uspješnije služe ljudima ovoga vremena. Stoga, prianjajući vjerno uz Evanđelje i služeći se njegovim silama, povezani sa svima koji vole i gaje pravdu, prihvaćaju golemi posao koji se ovdje na Zemlji treba obaviti a o kojem trebaju dati računa Onome koji će sve suditi u posljednji dan. Neće svi koji kažu ‘Gospodine, Gospodine!’ ući u kraljevstvo nebesko, nego oni koji čine volju Oca (usp. Mt 7, 21) i koji se djelotvorno laćaju posla. A Otac hoće da u svim ljudima priznamo brata Krista i da ga djelotvorno ljubimo riječju i činom, svjedočeći tako za istinu, i da drugima posredujemo tajnu ljubavi nebeskog Oca. Tim putem će se ljudi po čitavom svijetu pobuditi na živu nadu koja je dar Duha Svetoga da budu napokon jednom primljeni u miru i višnjem blaženstvu u domovini koja blista Božjom slavom. ‘Onomu – koji snagom što djeluje u nama može učiniti neograničeno više od onoga što možemo moliti ili misliti – njemu slava u Crkvi i u Kristu Isusu kroz sva pokoljenja i sve vjekove. Amen’« (Ef 3, 20-21)“.

Kapitul je započeo molitvom iz obrednika i pozdravnim riječima područne ministre sestre Svemirke Matić,a zatim je fra Augustin Kordić održao kratki duhovni nagovor kao poticaj za daljnji rad. Izdvajam samo činjenicu da svjetovni franjevci moraju raditi na apostolatu nas samih da bi mogli svojim životom svjedočiti pripadnost OFS-u. Izvješće o svom radu su iznijeli članovi područnog bratstva, prezentirane su odluke i naputci Nacionalnog vijeća, a sve je završilo molitvom za sljedeći Izborni kapitul područnog bratstva koji se treba održati 4. svibnja 2019. godine u Zadru te ručkom u organizaciji naših domaćina. I ovim putem još jednom hvala braći sestrama i fra Marku na prijemu.

Anita Močić, OFS

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.