Obavijesti

OFS I FRAMA SA ZAGREBAČKOGA PODRUČJA HODOČASTILI NA TRŠKI VRH I U KRAPINU

Vijeće Franjevačkoga svjetovnog reda Područnoga bratstva bl. Alojzija Stepinca, u suradnji s Područnim vijećem Franjevačke mladeži, organiziralo je godišnje hodočašće, koje je ujedno i godišnji susret braće i sestara svih mjesnih bratstava OFS-a i Frame s našeg područja.

Hodočastili smo na Trški Vrh i u Krapinu u subotu, 19. lipnja 2021. g. Sudjelovalo je više od stočetrdeset članova iz sedamnaest mjesnih bratstava OFS-a i Frame. Domaćini i suorganizatori hodočašća bili su franjevački samostan, mjesno bratstvo OFS-a i Župa sv. Nikole biskupa u Krapini.

Sudjelovala su braća i sestre iz sljedećih mjesnih bratstava: Bjelovar, Čakovec ‒ Sv. Nikola biskup, Karlovac ‒ Presveto Trojstvo, Karlovac ‒ Švarča, Kloštar Ivanić, Koprivnica, Krapina, Samobor, Varaždin  Sv. Ivan Krstitelj i Zapolje te iz Zagreba Sesvetska Sopnica, Dubrava ‒ Sv. Mihael, Gospa Lurdska, Sv. Križ ‒ Siget i Sv. Leopold B. Mandić. Hodočasnici su stigli u tri autobusa, dva kombija i više automobila.

Prekrasna barokna crkva na Trškom Vrhu posvećena je 1761. g. U njoj se na glavnom oltaru nalazi kipić Majke Božje koji je 1669. g. donesen iz Jeruzalema. Vlč. Davor Štuljan, župnik Župe sv. Nikole i rektor Svetišta Majke Božje Jeruzalemske srdačno nas je pozdravio te predstavio svetište i njegovu povijest, to hodočasničko mjesto na kojem vjernici već više stoljeća po zagovoru Majke Božje nalaze božansku pomoć, utjehu i zaštitu. Lijepo stoji vodiču Svetišta: „Na Trški Vrh pobožni hodočasnik ne ide usput. Onamo se ide namjerno, da se uživa u prekrasnom okolišu pitomih zagorskih brijega. Tamo uživa u izvornome hrvatskom baroku, skladu arhitekture i umjetnosti crkve i cinkture. Pobožni će hodočasnik ponajpače okrijepiti dušu pred čudotvornim kipićem Majke Božje Jeruzalemske i obogatiti se upoznavanjem čudesne povijesti toga kipa i njezina prošteništa.“

Nakon rektora su hodočasnike pozdravili p. Franjo Tomašević, OFM, gvardijan franjevačkog samostana i sestra Danijela Kramarić, ministra bratstva OFS-a u Krapini. Zatim su im se obratili brat Tomislav Tulezi, zamjenik područne ministre i Antonio Andrijević, zamjenik područne predsjednice Frame.

Franjevačku krunicu, uz pjevanje marijanskih pjesama, predvodio je područni duhovni asistent fra Zvonimir Brusač, TOR, a desetice su predmolili predstavnici pojedinih mjesnih bratstava. Za vrijeme krunice bila je u cintoru prilika za sakrament svete ispovijedi.

Euharistijskom slavlju predsjedao je fra Franjo Vuk, OFM, područni duhovni asistent OFS-a i Frame, a koncelebrirali su fra Zvonimir Brusač, TOR, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata OFS-a, p. Franjo Tomašević, duhovni asistent bratstva u  Krapini i fra Josip Šoštarić, OFM, duhovni asistent bratstva u Zapolju. U prigodnoj homiliji fra Franjo je pozvao hodočasnike, članove OFS-a i Frame, da dosljednim evanđeoskim životom u bratstvu i svagdašnjici obnavljaju Crkvu u naše vrijeme i budu crkvena zajednica koja može privući i primiti nove članove. Molitvu vjernika molili su predstavnici OFS-a i Franjevačke mladeži.

Poslije misnog slavlja bilo je u cintoru druženje uz objed „iz torbe“ i uz kolače i piće kojima su hodočasnike počastili domaćini. Poslije toga je u cintoru bio i susret Rastimo u zajedništvu, koji je pripremila i vodila Frama i u kojem su se hodočasnici mogli bolje i osobnije upoznati.

Slijedili su rastanak od Majke Božje Jeruzalemske hodom oko oltara, uz marijansku pjesmu i odlazak u franjevački samostan i crkvu u Krapini.

Prelijepu i obnovljenu franjevačku crkvu predstavio je gvardijan p. Franjo Tomašević. Na oltar sv. Franje stavljena je slika bl. Alojzija Stepinca, člana OFS-a i zaštitnika Područnog bratstva, koju je mjesnom bratstvu u Krapini u prigodi ovog hodočašća darovalo Područno vijeće.

Slijedili su predstavljanje pojedinih mjesnih bratstava OFS-a i Frame, Večernja iz Časoslova te okrjepa u prostorijama samostana. Svim je hodočasnicima podijeljena uspomena na hodočašće.

Nakon završnog blagoslova i zajedničke fotografije uputili smo se radosno našim kućama  prebirući dojmove i poticaje koje smo primili tijekom hodočasničkog dana. Braća i sestre izrazila su zahvalnost za mogućnost da se poslije dugog razdoblja pandemije opet susretnu s članovima drugih bratstava. Nadamo se da će se među plodovima hodočašća naći i nova snaga za življenje franjevačkoga poziva u svagdašnjici i bratstvu, u Crkvi i društvu našeg vremena.