Kapituli

Održan XVIII. nacionalni kapitul OFS-a i Frame

U kući susreta Tabor u Samoboru je od 5. do 7. listopada održan XVIII. nacionalni kapitul OFS-a. Kapitul je okupio članove Nacionalnoga vijeća OFS-a, delegate iz svih područnih bratstava zajedno s područnim duhovnim asistentima, kao i predstavnike Franjevačke mladeži. U isto vrijeme se u Taboru održavala i Nacionalna skupština Frame.

Uz ovaj Kapitul ostvaren je i bratski i pastoralni pohod Nacionalnome vijeću OFS-a. Bratska pohoditeljica je bila Andrea Karlović, članica Predsjedništva Međunarodnog vijeća OFS-a, delegat generalnoga ministra OFS-a Tibora Kausera, a pastoralni pohoditelj je bio fra Pedro Zitha, OFM, član Konferencije generalnih duhovnih asistenata OFS-a.

Program je započeo u petak u jutarnjim satima u Nadbiskupskome dvore gdje je pohoditelje, zajedno s nacionalnom ministrom OFS-a Brankom Černugelj i svom četvoricom članova Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a, primio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. U razgovoru su predstavnici OFS-a upoznali biskupa s djelovanjem OFS-a i njegovim služenjem u Crkvi, osobito u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Nakon ovoga susreta, uslijedio je susret s provincijalnim ministrom fra Ilijom Vrdoljakom i delegatima drugih provincijalnih ministara koji pružaju duhovnu asistenciju OFS-u i Frami, u samostanu na Kaptolu.

U poslijepodnevnim satima je započeo Kapitul OFS-a, molitvom i duhovnim nagovorom pastoralnoga pohoditelja, nakon čega je započeo radni dio Kapitula. U subotu je prijepodne svečano obilježena 40. obljetnica odobrenja novoga Pravila OFS-a, čitanjem pisma generalnoga ministra u povodu obljetnice i uručenjem povelje s latinskim izvornikom Pravila Nacionalnome bratstvu. Tim povodom su održana i dva predavanja o povijesti nastanka Pravila OFS-a. Predavanja su održali fra Augustin Kordić, OFMConv. i fra Zvonimir Brusač, TOR. U petak i u subotu u večernjim satima te u nedjelju prijepodne Kapitul je imao i zajednički rad s Nacionalnom skupštinom Frame. Ta praksa, koja postoji već niz godina, uvelike doprinosi boljoj međusobnoj povezanosti dvaju bratstava i planiranju zajedničkoga rada. Na Kapitulu je usvojen Izvještaj nacionalne ministre, Blagajnički izvještaj, Kalendar događaja OFS-a i Frame za 2019., Program rada za 2019. i Teme za mjesečne susrete u mjesnim bratstvima u 2019., a donesena je odluka o organizaciji nacionalnoga hodočašća blaženome Alojziju Stepincu u svibnju 2019., kao i o pokretanju postupka za organizaciju Kongresa OFS-a i Frame.

U nedjelju su održani i izbori za novo Nacionalno vijeće Frame. Izborima je predsjedala nacionalna doministra Vesna Peharec, a uz nju je bio nazočan fra Zvonimir Brusač. U Vijeće Frame su izabrani: Ana Matić, predsjednica, Domagoj Dorešić, potpredsjednik, Ivan Školka, voditelj formacije, Margareta Pejić, tajnica i Dominik Vučemil, blagajnik.
Za vrijeme Kapitula održan je i sastanak Nacionalnoga vijeća s pohoditeljima. Kapitul je završio s radom u nedjelju u ranim poslijepodnevnim satima.

U nedjelju navečer pohoditelji su imali susret s braćom i sestrama iz zagrebačkih mjesnih bratstava OFS-a u franjevačkoj crkvi na Kaptolu. Pohod je nastavljen u ponedjeljak, 8. listopada, u prostoriji Nacionalnoga vijeća na Kaptolu, sastankom s Nacionalnim izvršnim odborom OFS-a. Bratski pohod završen je pregledom dokumentacije Vijeća za razdoblje od protekloga pohoda do ovoga, dok je pastoralni pohod nastavljen posjetom generalnoga pohoditelja fra Pedra Zithe, u pratnji nacionalnoga duhovnog asistenta fra Mate Bašića, OFM, Splitsko-dubrovačkom i Zadarsko-šibenskom područnom bratstvu OFS-a.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.