Kapituli Obavijesti

Održan XIX. redovni i VII. izborni nacionalni kapitul OFS-a

U kući susreta Tabor u Samoboru je od 11. do 13. listopada održan XIX. redovni i VII. izborni nacionalni kapitul OFS-a. Kapitul je okupio članove Nacionalnoga vijeća OFS-a, delegate iz svih područnih bratstava zajedno s područnim duhovnim asistentom, kao i predstavnike Franjevačke mladeži. U isto vrijeme se u Taboru održavala i Nacionalna skupština Frame.

Kapitul je započeo s radom u petak popodne pod predsjedanjem nacionalne ministre Branke Černugelj. Ministra je na početku podnijela izvješće o životu i djelovanju Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda za trogodišnje razdoblje, od listopada 2016.g. do listopada 2019.g.

Subotnji rad Kapitula bio je posvećen pripremi Kongresa OFS-a i Frame koji će se održati 2021.g. Kapitularci su promišljali o temi Kongresa kao i o važnosti i potrebi produbljivanja i življenja franjevačkoga identiteta bratstava OFS-a i njegovih članova.

U poslijepodnevnim satima je održan izborni dio Kapitula. Predsjedatelji izbornog kapitula bili su Tibor Kauser, generalni ministar Franjevačkoga svjetovnog reda i pastoralni pohoditelj fra Pedro Zitha, OFM, član Konferencije generalnih duhovnih asistenata OFS-a. Izabrani su novi članovi Nacionalnog izvršnog odbora. Za nacionalnu ministru izabrana je Anđa Slunjski (Zagrebačko područno bratstvo), za zamjenicu nacionalne ministre Suzana Fiorenini (Splitsko-dubrovačko područno bratstvo), za nacionalnu tajnicu Klaudia Ehmer Vorgić (Zagrebačko područno bratstvo), za nacionalnu blagajnicu Božica Peremin (Zagrebačko područno bratstvo), za nacionalnu povjerenicu za formaciju Marta Radoš (Primorsko-istarsko područno bratstvo), za nacionalnog povjerenika za Franjevačku mladež Slaven Marodt (Osječko područno bratstvo), za međunarodnog vijećnika Goran Luketa (Splitsko-dubrovačko područno bratstvo) i za njegovog zamjenika Marta Radoš (Primorsko-istarsko područno bratstvo). Novoizabrana ministra je, nakon uvođenja u službu novoga Vijeća, preuzela predsjedanje Kapitulom.

U petak i u subotu u večernjim satima te u nedjelju prijepodne Kapitul je imao i zajednički rad s Nacionalnom skupštinom Frame. Zajednički rad doprinosi boljoj međusobnoj povezanosti dvaju bratstava i planiranju zajedničkoga rada. Na Kapitulu je usvojen Izvještaj nacionalne ministre, Blagajnički izvještaj, Kalendar događaja OFS-a i Frame za 2020., Program rada za 2020., Teme za mjesečne susrete u mjesnim bratstvima u 2020 te su doneseni i usvojeni zaključci o daljnjem organiziranju Kongresa OFS-a i Frame.

Kapitul je bio prigoda i za dva predstavljanja. Predstavljeno je treće izdanje Obrednika Franjevačkoga svjetovnog reda. Uz naše Pravilo i Generalne konstitucije, ovo je treći važan dokument za život i duhovnost svjetovnog franjevca potvrđen od Svete Stolice. Također je predstavljen projekt CRO Laudato si’ koji bi se realizirao u suradnji sa Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Projekt osvješćuje članove crkvenih zajednica OFS-a i Frame te širu javnost o važnosti poduzimanja konkretnih mjera kojima se pridonosi očuvanju okoliša i suzbijanju velikih klimatskih promjena. Glavni cilj ovoga projekta je potaknuti sve sudionike na projektu na aktivnosti kojima se može pripomoći očuvanju okoliša i zaustavljanju klimatskih promjena.

Konferencija nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a i dalje djeluje u punom sastavu: Fra Vladimir Vidović, OFMConv, fra Zvonimir Brusač, TOR, fra Mate Bašić, OFM i fra Anto Pervan, OFMCap. U nedjelju je Konferencija imala svoju sjednicu na kojoj je došlo do promjene u vodstvu. Novi Predsjednik Konferencije je fra Anto Pervan, OFMCap, a tajnik fra Mate Bašić, OFM.

Mir i dobro!

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.