Kapituli

Održan proljetni kapitul zagrebačkoga Područnog bratstva OFS-a

U samostanu franjevaca trećoredaca u Zagrebu, na Sv. Ksaveru, održan je 17. ožujka 2018. proljetni kapitul Područnoga bratstva OFS-a bl. Alojzija Stepinca (Zagreb). Sudjelovalo je više od šezdeset članova kapitula iz dvadeset i pet bratstava, Paula Stier područna predsjednica Franjevačke mladeži i četvero zastupnika Frame. Na kapitulu su sudjelovali bratski pohoditelj sestra Vesna Peharec, zamjenica nacionalne ministre i pastoralni pohoditelj fra Vladimir Vidović, OFMConv, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a, koji su dan ranije, na susretu s Područnim vijećem, započeli pohod Područnomu bratstvu.
Na početku kapitula slavila se euharistija kojoj je predsjedao fra Vladimir Vidović u koncelebraciji s fra Zvonimirom Brusačem, predsjednikom Konferencije područnih duhovnih asistenata OFS-a i duhovnim asistentima fra Petrom Grubišićem, TOR (Ogulin) i fra Venancijem Mihaljevićem, OFM (Zagreb-Kaptol). Prije euharistijskog slavlja prigodnu je riječ sudionicima kapitula uputio fra Ivo Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca. Na kraju svete mise fra Zvonimir Brusač je nazočnima prikazao povijest svetišta sv. Franje Ksaverskog te povijest i sadašnjost istoimenog samostana i župe.

Na početku rada u samostanskoj dvorani biskupa fra Srećka Badurine svima je riječi dobrodošlice uputila sestra Anđa Slunjski, ministra Bratstva OFS-a Sv. Franjo Ksaverski, a zatim je u rad kapitula uveo područni ministar brat Zdenko Viljevac.
Sestra Vesna Peharec, bratski pohoditelj, u svom je obraćanju članovima kapitula istaknula kako je bratski pohod izraz zajedništva svih članova OFS-a i izraz brige Nacionalnoga vijeća za Područno bratstvo. Područno vijeće ima uvid u život mjesnih bratstava na svom području i može pratiti i koordinirati život cijeloga Područnog bratstva. Potaknula je Područno vijeće na daljnje zalaganje u međusobnom približavanju i suradnji bratstava OFS-a i Franjevačke mladeži. Najavila je da će predsjedati izbornom kapitulu Područnog bratstva u jesen ove godine i pozvala nazočne da se ne boje kandidirati za službe u vodstvu.
Duhovni nagovor na kapitulu održao je pastoralni pohoditelj fra Vladimir Vidović. Pozvao je članove OFS-a da u našem današnjem svijetu budu hrabri i vjerodostojni svjedoci evanđelja, da s ne boje svjedočiti ono što su zavjetovali, ono što jesu.
Područni ministar Zdenko Viljevac podnio je detaljno izvješće o susretima i događajima poslije jesenskog kapitula, a o aktualnostima iz Franjevačke mladeži izvijestila je predsjednica Paula Stier.

Kapitul je donio odluku o početku postupka za izbor zastupnika na 7. izbornom kapitulu Područnoga bratstva koji će se održati 10. studenog u Zagrebu, na Svetom Duhu. Zatim je poticaje iz Nacionalnog vijeća prenio područni Ministar, a tijek, smjernice i zaključke s Generalnog kapitula OFS-a 2017. g. prikazala je područna vijećnica Dubravka Mandaković.

U radu u skupinama razmijenjena su iskustva o osobnom svjedočenju vjere djelima i riječima u vlastitoj životnoj sredini i u osobnim susretima s onima koji se zanimaju za evanđelje. Istaknuto je da je zajedništvo s Bogom u euharistiji pretpostavka svjedočenja, da primjer vlastitih djela daje uvjerljivost svjedočenju riječima te da se za svjedočenje riječima treba stalno osposobljavati, osobno i u bratstvu.

Nakon iznošenja plana događaja i susreta do ljeta ove godine područni ministar je zahvalio pohoditeljima i predao im u ime Područnog bratstva prigodne uspomene. Na kraju se svima za dolazak i sudjelovanje zahvalio fra Zvonimir Brusač, duhovni asistent bratstva OFS-a na Sv. Ksaveru koje je, s franjevcima trećoredcima iz samostana, bilo domaćin ovog kapitula.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.