Susreti i hodočašća

Održan nacionalni obiteljski dan za OFS i Framu

U subotu 28. travnja 2018. u crkvi Sv. Antuna Padovanskog (Sv. Duh) održan je prvi nacionalni obiteljski dan OFS-a i Frame. Prekrasan dan okupan suncem i osmijesima prisutnih učinio je tu subotu istinskim susretom franjevaca svih redova (od prvog do trećeg a slobodno mogu reći u šali i četvrtog) jer su tu bila i djeca predškolske i osnovnoškolske dobi.

Okupili smo se u “atriju” crkve ujutro oko 9 sati gdje smo uz čašicu razgovora i prekrasno pripremljen doručak prvenstveno od strane naših “domaćina” braće i sestara sa Sv. Duha (i ostalih koji su donijeli svojih ruku marljivo pripremljene darove), te pomoći Frame uprisutnili jutarnji agape. Uz blagoslov našeg duhovnog asistenta fra Zvonimira Brusača otvoren je susret posvećen temi: “Izazov majčinstva i uloga očinstva u obitelji današnjice”.

Na susretu u dvorani Sv. Franje troje naše braće i sestara podijelilo je s nama svoja iskustva na ovu temu. Prvo nas je brat Renato Matić “proveo” kroz prikaz društvene uvjetovanosti prvenstveno žena pa i muškaraca tijekom određenih povijesnih razdoblja gdje smo čuli koliko određeni pojedinci i društvene skupine determiniraju ponašanja oba spola, odnosno njihovih uloga, kako u društvu tako i u obitelji.

Sestra Marija Milić nam je pak dala uvid u svoj osobni obiteljski prikaz svakodnevnih uloga koje ona i njezin suprug obavljaju. Naglasak je stavila na ljubav i uzajamno poštovanje gdje onda specifične uloge muškarca i žene nisu strogo podijeljene nego se dapače mijenjaju i nadopunjavaju sukladno potrebama cijele obitelji.

Brat Stjepan Lice kao muž, otac i djed nam je dao posebno zanimljiv i mogu slobodno reći simpatičan pogled na uloge kroz koje je prolazio i prolazi u svom životu. Naglasak je stavio na prirodnost i prihvaćanje darova koje nam Gospodin šalje. Svaka uloga je dar i njeno prihvaćanje otvara mogućnost sudjelovanja u “kreaciji” nečeg predivnog.

Nakon izlaganja i završne riječi uputili smo se do obližnje dvorane gdje su nam djeca uz svesrdnu pomoć animatora i framaša pokazala svoje crteže i radove na temu obitelji, gdje smo uz pjesmu i mnoštvo dječjih osmijeha i mi stariji osjetili radost u malenosti.

Na kraju ovog našeg druženja okupili smo se svi zajedno na svetoj misi koju je predvodio naš duhovni asistent fra Zvonimir Brusač. Uz zahvalu Gospodinu za ovaj poseban bratski susret koji je bio uvod u ovogodišnji nacionalni obiteljski dan koji će se održati u Solinu te međunarodni dan obitelji u Irskoj i mi svjetovni franjevci u svojoj “malenosti” ovako nastojimo biti Kristovi udovi u svijetu koji podrazumijeva obitelj kao temelj svakog ljudskog društva.

Jandre Brigić

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.