Kapituli

Treći dan rada Generalnoga kapitula

Trećega dana rada Kapitula moglo se iz prve ruke saznati o dva osobito zanimljiva projekta Reda, Projektu Afrika i Projektu Sveta Zemlja – Arabija, koji zahtijevaju veću dostupnost formativnih materijala i potporu za rastući broj franjevačkih zvanja među grupama mladih ljudi.

Nakon što je obnovljen prije tri godine, Projekt Afrika je sada u drugoj fazi i nastavlja sa svojim radom kojim olakšava napredovanje mjesnih bratstava koja sada rastu diljem toga kontinenta, unatoč teškoćama u komunikaciji i velikim udaljenostima između njih.

Cilj je je nastaviti s radionicama koje su do sada omogućavale da se dođe do braće i sestara u različitim zemljama, koji žive u bratstvima i francuskog i engleskog govornog područja.

Voditelji projekta pripremaju slavlje prvoga Sveafričkog kongresa OFS-a koji se treba održati 2018.
Što se tiče Svete Zemlje – Arabije, taj projekt je započet u ovome šestogodišnjem razdoblju (2014.-2020.). Cilj je postići objedinjenu aktivnost u dijelu svijeta koji ima određene karakteristike: kulturalnu i jezičnu različitost i manjinsku prisutnost kršćana, ponekad s ograničenom slobodom ispovijedanja vjere.

Neka područja imaju dodatnu teškoću političkoga sukoba koji utječe na svakodnevni život, poput Izraela i Palestine u Svetoj Zemlji, ili čak ratnoga stanja, kao u Siriji, koje znači i nestanak bratstava u Alepu i Damasku.

U oba je projekta također izražena nakana prenošenja naše karizme mladima kroz Franjevačku mladež, čija je predstavnica također govorila trećega dana rada Kapitula. Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, naglasila je potrebu da se Frami da odgovarajuće mjesto unutar OFS-a. Sredstva da se ovo učini već postoje i trebaju se koristiti, poput istodobne pripadnosti bratstvima OFS-a i Frame i prisutnosti bratskoga animatora.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.