Kategorija: Frama

Frama Obavijesti

Kalendar OFS-a i Frame za 2016. godinu

Na sljedećem linku možete preuzeti ovaj dokument:

Kalendar događaja OFS-a i FRAME za 2016. godinu

Frama Kapituli Obavijesti

Nacionalni kapitul OFS-a i Nacionalna skupština Frame

Kao što je već godinama uobičajeno za kraj tjedna nakon svetkovine sv. Oca Franje, u Kući susreta Tabor u Samoboru održani su od 9. do 11. listopada 2015. Nacionalni kapitul Franjevačkoga svjetovnog reda i Nacionalna skupština Franjevačke mladeži. Tako se odgovorni dvaju nacionalnih bratstava, koja pripadaju jednoj Franjevačkoj obitelji, nalaze na istom mjestu i u isto vrijeme, te dijelom zajedno vijećaju i rade, osobito kad su na dnevnom redu: izvješća nacionalne predsjednice Frame Marte Radoš, zajednička izvješća područnih ministara OFS-a i područnih predsjednika Frame temeljem pitanja, izvješća povjerenstava u koja su uključeni članovi OFS-a i Frame, planiranje zajedničkih susreta i aktivnosti OFS-a i Frame te kalendar događanja za 2016.

Pročitaj više
Frama Obavijesti Susreti i hodočašća

Drugi europski kongres OFS-a i Frame

U Mostaru se od 17. do 23. kolovoza ove godine održavao Drugi europski kongres Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Franjevačke mladeži (Frame) pod geslom „Živite život dostojno poziva kojim ste pozvani!“ (Ef 4, 1).

Pročitaj više
Frama Susreti i hodočašća

Nacionalno hodočašće u Vukovar

PROGRAM NACIONALNOG HODOČAŠĆA OFS-A I FRAME U VUKOVAR povodom obilježavanja 800. godišnjice roenja sv. Ljudevita 25. travnja 2015.
10:00 – okupljanje na memorijalnom groblju
10:30 – pozdravi nacionalnog ministra OFS-a i nacionalne predsjednice Frame
– molitva i dva svjedočanstva
– odlazak autobusima prema crkvi sv. Filipa i Jakova
11:20 – pozdrav župnika i gvardijana vukovarskog samostana fra Ivice Jagodića
11:30 – sveta misa
12:30 – ručak
13:30 – predstavljanje života sv. Ljudevita
14:30 – molitva i klanjanje
16:30 – oproštaj u crkvi i odlazak kući
Postoji mogućnost posjeta Vukovarskoj bolnici mjestu sjećanja i Spomen-domu Ovčara u vlastitom aranžmanu.

Hodocasce_u_Vukovar_2015

Nacionalno hodočašće u Vukovar.pdf

Frama

II. međunarodne skupštine Franjevačke mladeži – Mladi okupljeni u Samoboru odnijeli su poruku radosti po cijelom svijetu

Hrvatska je od 17. do 23. kolovoza bila domaćin II. međunarodne skupštine Franjevačke mladeži (Frame) koja se održala u Kući susreta Tabor, u Samoboru. 52 delegata iz 24 države diljem svijeta kroz tjedan dana raspravljalo je o aktualnoj situaciji u životu Frame, a izabralo se i novo međunarodno vodstvo Franjevačke mladeži koja samo u Hrvatskoj okuplja više od tisuću petsto mladih. Nakon prve održane 2007. u Barceloni, ovo je druga međunarodna skupština, koja se održala pod predsjedanjem generalne ministre Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS), Encarnación del Pozo, uz prisutnost nekoliko članova Predsjedništva Međunarodnoga vijeća OFS-a i generalnih duhovnih asistenata.

Nakon otvaranja Skupštine euharistijskim slavljem što ga je u franjevačkoj crkvi u Samoboru predvodio kardinal Josip Bozanić, uslijedio je program koji se sastojao od radnog, ali i rekreativnog dijela tijekom kojeg su sudionici obišli Nacionalni park Plitvička jezera i Zagreb. Tijekom radnog dijela sudionici su promišljali o zaključcima prošle Skupštine te donijeli nove odluke. Zajednički su pokušavali doprinijeti tome da Frama hoda ovim vremenom odgovarajući na potrebe Crkve i suvremenog svijeta. Održana su i predavanja formativnog tipa, a katehezu na temu Teologije tijela držao je don Damir Stojić, studentski kapelan Zagrebačke nadbiskupije. Završno misno slavlje u subotu predvodio je provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, fra Jure Šarčević.

Zaključci II. međunarodne skupštine Frame odnose se na naredno šestogodišnje razdoblje (2014.-2020.), a plod su promišljanja i razmjene iskustava iz proteklog razdoblja. Mladi su naglasak stavili ponajprije na poboljšanje međusobne komunikacije, ali i one prema društvu (www.ciofs.org/youfra) te na formaciju. U njoj će se naime više pažnje pridati teologiji tijela, kako bi mladi seksualnost, ljubav i brak promatrali Kristovim očima, kao i pobudnici Radost evanđelja. Konačno, Frama će jačati suradnju nacionalnih bratstava, raditi na ostvarenju još boljih odnosa s OFS-om i ostalom Franjevačkom obitelji, a identitet Frame na međunarodnoj razini na vidljiviji način iskazat će se izradom zajedničkog loga i himne.

Izabrani su novi članovi Međunarodne koordinacije Frame:

SREDNJA AMERIKA, MEKSIKO, KARIBI

– José Carlos Mancinas Casas (Meksiko)

– Judith del Rocío Vidales Tinajera (Meksiko) – zamjena

JUŽNA AMERIKA

– Marcos Ezequiel Villagra (Argentina)

– Shirley Liz Ramirez Léon (Paragvaj) – zamjena

AZIJA i OCEANIJA

– Jenifer Josephine Christla (Indija)

– Arlene Naya (Filipini) – zamjena

SREDNJA i ISTOČNA EUROPA

– Johanna Sochor (Poljska)

– Božica Ivanković (Bosna i Hercegovina) – zamjena

ZAPADNA EUROPA

– Ghislain Knepper (Francuska)

– Katia Dâmaso (Portugal) – zamjena

AFRIKA

– Michat Legrand – Raout (Mauricijus)