Kapituli

Održan XVII. redovni nacionalni kapitul OFS-a

U Kući susreta Tabor u Samoboru je pod predsjedanjem nacionalne ministre Branke Černugelj od 6. do 8. listopada 2017. godine održan redovni godišnji kapitul Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS – Ordo Franciscanus Saecularis). Sudjelovali su, prema nacionalnom statutu, članovi Nacionalnoga izvršnog odbora, područni ministri, nacionalna predsjednica Franjevačke mladeži Anamarija Tomašević, zastupnici svih pet područnih bratstava i zastupnici Franjevačke mladeži. Također su na kapitulu uz dosadašnje (fra Zvonimir Brusač, TOR i fra Vladimir Vidović, OFMConv) sudjelovali i novi nacionalni duhovni asistenti fra Mate Bašić, OFM i fra Anto Pervan, OFMCap kao i predsjednik Konferencije područnih asistenata Zadarsko-šibenskog i Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva fra Stipe Nimac, OFM, iz Splita te fra Dragan Grizelj, OFM, predstavnik Konferencije Osječkog područnog bratstva iz Iloka.

Godišnje izvješće podnijela je nacionalna ministra Branka Černugelj. Prema njezinom izvješću Hrvatsko nacionalno bratstvo OFS-a ima 3769 trajno zavjetovanih članova i 105 članova s privremenim zavjetovanjem. Tijekom prošle godine u OFS su primljena 184 nova člana. U petak navečer je, nakon izvještaja područnih ministara OFS-a, fra Zvonimir Brusač predstavio novo, 4. izdanje Pravila i Generalnih konstitucija. Na izmjenama je radilo Povjerenstvo za pravna i statutarna pitanja. Zadaća Povjerenstva je bila da poboljšaju terminologiju te uvedu termine koji su jasniji te sve promjene unesu u kazalo po abecedi.

U subotu je nastavljen radni dio Kapitula. Središnja tema kapitula bio je Instrumentum laboris – radni dokument XV. generalnog kapitula OFS-a koji će se održati od 4. do 12. studenog u Rimu. Naslov je radnog dokumenta: „Kako upravljati redom kao što je OFS na svim njegovim razinama?“ Nacionalni kapitul je nakon rada u skupinama donio zaključke o prijedlozima iznesenim u radnom dokumentu; prijedlozi su se odnosili na sljedeća područja: formacija, bratski život, izgrađivanje bratskog i evanđeoskog svijeta, vodstvo, komunikacija, financije, duhovna asistencija i Franjevačka mladež. Zaključci koji su doneseni se konkretno odnose na područja u kojima naše Nacionalno bratstvo može pridonjeti, bilo ljudstvom bilo materijalima. Možemo ponuditi nekoliko osposobljenih osoba za suradnju kao i vlastite materijale. Zaključke i stavove Hrvatskoga nacionalnog bratstva će na Generalnom kapitulu zastupati Samanta Jadreško, zamjenica međunarodnoga vijećnika iz Hrvatske.

Večernji program animiralo je Povjerenstvo za obitelj s temom Dostojanstvo i svetost ljudskog života. Helena Brigić, voditeljica Povjerenstva progovorila je o dostojanstvu i svetosti ljudskog života. Bog koji je savršen stvorio je čovjeka. Sva ostala stvorenja Bog je stvorio kao stvoritelj, a čovjeka je stvorio kao Otac. U čovjeku je utkano da ljubi te iz te vrednote proizlazi sve drugo. Svaki život je svet od početka do kraja. Lijek današnjem društvu što se tiče poimanja života je poziv obitelji koja je svetište života. Obitelji je mjesto molitve, gdje roditelji postaju prvi učitelji vjere. Obitelji trebaju izaći iz svojih okvira i biti u ovom vremenu svjetlo i sol svijeta.

U nedjelju je kapitul donio Plan i program rada za 2018. godinu, Kalendar događanja OFS-a i Frame, a i usvojene su i Mjesečne teme za 2018. godinu.

U dijelu kapitula sudjelovali su i sudionici Nacionalne skupštine Franjevačke mladeži koja se održavala u istoj kući u isto vrijeme.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.