Obavijesti

Održan VII. tečaj o socijalnom nauku Crkve

Euharistijskim slavljem u kapeli Svetog Duha u samostanu franjevaca konventualaca u Zagrebu, kojim je predslavio predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata fra Vladimir Vidović, OFMConv, započeo je VII. nacionalni tečaj o socijalnom nauku Crkve i društveno-političkom djelovanju svjetovnih franjevaca na temu „Strateško planiranje javnog djelovanja svjetovnih franjevaca“. Uz članove Nacionalnog vijeća, Povjerenstva za pravdu, mir i očuvanje stvorenog, framaša i četiri fratara, na susretu je prisustvovalo četrdesetak braće i sestara iz Zagrebačkog, Osječkog, Primorsko-istarskog i Zadarsko-šibenskog područnog bratstva te kao gost, prior Trećeg dominikanskog reda s Volovčice.

Predavačice su bile: Teodora Živković, priorica Svjetovnog karmelskog reda, diplomirana ekonomistica, magistra znanosti i dugogodišnji menađer u hrvatskoj financijskoj instituciji koja je završila i Studij sustavne duhovnosti i američki studij Equip za razvoj kršćanskih lidera. Zrinka Čornij, diplomirana ekonomistica, završila je magisterij iz Europskih studija na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu u Belgiji, bavila se strateškim planiranjem na različitim razinama u državnoj upravi, a sada radi u Studentskom katoličkom centru (SKAC Palma) na projektu VolON: pojačaj volontiranje!

Prvi korak u razmišljanju o starteškom planiranju bio je duhovni nagovor koji je održao, nacionalni duhovni asistent, fra Mate Bašić, OFM, govoreći o eklezijalnom zajedništvu (crkvenosti) koja je temelj i svrha svakog udruženja i djelovanja vjernika laika pa tako i OFS-a. Za pomoć i putokaz pri tome služe nam dokumenti Crkve. Crkva nije sredstvo za postizanje političkih ciljeva već čuvar transcedentnosti, slike Božje u čovjeku. U dokumentu HBK, Za život svijeta, istaknuto je da svako naše javno djelovanje i planiranje treba biti u skladu s našim kršćanskim životom, prikladno mjesto za formaciju apostolata u suradnji s drugim crkvenim subjektima i uvijek djelovati za dobro i dostojanstvo čovjeka. U javnom djelovanju ne smijemo se prilagođavati fluiodnosti svijeta već odgovoriti krutošću nasljedovanja Krista. Evanđelje ne poznaje prilagodbu već je to radikalan poziv na ljubav, na svetost. Da bi postigli svetost potrebno je odricanje poput Krista koji „..nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe „oplijeni“ uzevši lik sluge…ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu“.Bez odricanja nema svetosti. Primjere takvog odricanja i života za Krista pokazuju nam sv. Franjo i sv. Elizabeta Ugarska.

Drugi korak, predavanje Teodore Živković pod nazivom „ Zašto je strateško planiranje korisno i u Crkvi ili koji kralj kad polazi da se zarati s drugim kraljem, neće prije sjesti i promisliti (LK 14,31).“ bio je uvod u strateško planiranje. Istakla je da propustiti planiranje znači planirati propast te da u Svetom pismu nalazimo mnogo primjera planiranja. Bog je planirao… (Iz 37,26), Noa je planirao… (Post 7–9), Nehemija je planirao… (Neh 1–5), David je planirao… (2 Sam 7), Isus je pričao prispodobe o planiranju… Mt 7,24-27; Lk 14,28-30; Lk 14,31-32; Lk 16,1-8. Prije samog planiranja trebamo odrediti koja je naša misija i vizija.

Misija OFS-a opisana je našim temeljnim dokumentima: Pravilo, Generalne konstitucije, Nacionalni statut su putokaz u našem djelovanju, pastir koji vodi stazom i daje sigurnost, pokazuje nam da li smo u projektima na pravom putu, a to je put Crkve. Stoga da bi mogli dobro planirati djelovanje OFS-a, moramo dobro poznavati naše dokumente.

Vizija je spoznaja sadašnjosti i viđenje bolje budućnosti, dane od Boga, koja nas navodi ne samo da vjerujemo da se nešto može učiniti, već i da to treba učiniti. Svakako treba preispitati i razlučiti da li je vizija od Boga dana ili je stvorena od čovjeka. Od Boga dana vizija ima za cilj služiti ljudima, promicati Božju vladavinu i štovati Boga. Kao primjer navela je sv. Tereziju Avilsku koja je paralelno uz projekt osnivanja samostana i obnove karmelskog reda, imala i osobni projekt, a to je ljubav prema Gospodinu.
U trećem koraku, Zrinka Čornij upoznala nas je sa metodom strateškog planiranja Future Search (Potraga za budućnošću) koja zahtjeva razmišljanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što se sagledaju događanja u prošlosti, razmišlja se o trendovima u sadašnjosti koji utječu na djelovanje i poslanje i zatim se osmišljava scenarij budućnosti uz predviđanje koja bi bila najveća prepreka ostvarenja plana te moguća rješenja za poteškoće.

U radu u grupama, radili smo prvi korak – Future Search iskustvena vježba: prošlost. Svrha ovog zadatka bilo je staviti povijesni razvoj OFS-a i njegovog javnog djelovanja u najširi kontekst i utvrditi korisne lekcije za buduće djelovanje. Razmišljali smo o najvažnijim događanjima u posljednih 30 godina koja su utjecala na naš Red te ih ispisivali na na tri vremenske linije na zidu: na globaloj liniji svjetska događanja, na lokalnoj liniji nacionalna događanja i na osobnoj liniji naša osobna iskustva. Nakon toga, prva grupa dobila je zadatak da ispriča priču globalne crte, druga grupa je ispričala priču lokalne crte, treća grupa priču osobne crte, a četvrta grupa da poveže sve tri vremenske crte. Preuzimajući spontano zadatke unutar grupe došli su do izražaja naši talenti, zajedništvo i timski rad.

U četvrtom koraku, nakon plenarne rasprave, istaknuli smo i ispisivali na papir, koje su to slabe strane, a koje su jake strane javnog djelovanja Franjevačkog svjetovnog reda. U planiranju, slabe strane treba prvo istaknuti i riješavati odmah, dok će jake strane biti ono što će nas ojačati i dati nam poticaj.

Doista, čuli smo puno korisnih stvari koje nam mogu biti poticaj za promišljanje o tome gdje se kao Red nalazimo i kamo idemo, za daljnje učenje i rast u ljudskoj, kršćanskoj i franjevačkoj dimenziji kako bi što više i bolje mogli služiti Bogu i ljudima.

Predavačicama smo za njihovu spremnost da se odazovu našem pozivu i podjele s nama svoje znanje, vještine i iskustvo, darovali Franjevačke izvore. Nakon ručka u pučkoj kuhinji caritasa župe sv. Antuna Padovanskog, zahvalili smo Gospodinu za ovaj trenutak zajedništva franjevačke obitelji i s drugim duhovnim obiteljima u Crkvi.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.