Kapituli

Na Generalnom kapitulu naglašena potreba za solidarnošću

Generalni kapitul je u četvrtak raspravljao i o jednomu od najosjetljivijih aspekata života Reda, ekonomskoj potpori međunarodnoga bratstva, koja ovisi o neredovitim doprinosima braće i sestara iz cijeloga svijeta, a koji na međunarodnu razinu dolaze putem nacionalnih bratstava.

Generalna doministra OFS-a Chelito Núñez apelirala je na osjećaj suodgovornosti o kojemu se govori u čl. 30 Generalnih konstitucija OFS-a. Ona je iskoristila sliku ljudskih tornjeva („castellers“) iz Katalonije kao simbol zajedničkoga napora potrebnoga da se postigne rezultat, u ovomu slučaju dobro funkcioniranje bratstva na međunarodnoj razini.

Vrijednosti poput formacije, zajedničkoga napora, timskoga rada, dinamizma, ravnoteže, hrabrosti, solidarnosti, ustrajnosti, zdravoga razuma, integracije ili raznolikosti, koje se nalaze u ovim tornjevima, služe da se definira bratstvo kakvo želimo – jednako na mjesnoj i na međunarodnoj razini.

U nastavku rada bile su prezentacije konkretnih životnih iskustava svjetovnih franjevaca, poput Eugenije i Elisabette koje su odgovorne za pastoralnu skrb gradskoga područja Milana (Italija); Franca, koji sudjeluje u javnom i političkom životu Latine (Italija); Lorene, čije je bratstvo u Cadizu (Španjolska) započelo s projektom formacije temeljenim na brizi za okoliš, ili Ann, koja je, kao svjetovna franjevka, duhovna asistentica jednoga bratstva.

Kapitul je čuo razmišljanje generalnoga ministra franjevaca konventualaca fra Marca Tasce, OFMConv., koji je predslavio euharisitiju blagdana posvete Lateranske bazilike. U svojoj je propovijedi postavio pitanje o „našemu načinu odnosa s Bogom“, koji se ponekad čini sličnijim onomu kakav je bio prije Isusa.

Također, nastavljen je i rad po skupinama o različitim aspektima dokumenta Instrumentum laboris, s ciljem da se dođe do zaključaka koji će dati osnovu za konačni dokument koji će utvrditi smjernice za upravljanje Redom u budućnosti.

Fotografije s Kapitula možete vidjeti na ovoj poveznici.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.