Kapituli

Drugi radni dan Generalnoga kapitula

Drugoga dana rada Generalnoga kapitula OFS-a, 6. studenog, Michel Versteegh, svjetovni franjevac iz Nizozemske, pozvao je članove Kapitula da se osvrnu na svakodnevni život svjetovnoga franjevca.

Br. Michel je po struci kardiovaskularni kirurg i uspijeva pronaći vrijeme za službu Redu na različitim razinama. Na početku svoga predavanja, Michel je pružio svjedočanstvo temeljeno na činjenici da su drugi (pacijenti, kolege, obitelj, braća i sestre) uistinu osobe.

Ali, Michel se nije zaustavio na tomu. On je otišao dalje, nudeći deset ključnih točaka koje mogu i koje bi trebale pomoći svjetovnim franjevcima u suočavanju s izazovima u svakodnevnome životu, kako osobnim, tako i u bratstvu, čak i u toliko željenome upravljanju Redom.

Prva od deset ključnih točaka je formacija, počevši od trenutka kada prvi put izrazimo dobrodošlicu bratu ili sestri. To vodi prema drugim ključnim elementima poput vrednovanja svjedočanstava, traženja i prihvaćanja talenata druge osobe, ustrajnosti, predanosti, molitve, davanja vrijednosti drugima, uvijek se prisjećajući naših korijena, rađajući se svaki dan iznova i donoseći Boga u sve što nam se događa u životu.

Ukratko, ovo je bilo predavanje koje je produbilo središnju temu Kapitula: „Kao što ti mene posla u svijet tako i ja njih poslah u svijet (Iv 17,18)“, i bilo je vrlo dobro primljeno među članovima Kapitula.

Rad po skupinama koji je uslijedio i razgovor s predavačem dodatno su istaknuli važnost bratske dobrodošlice i susreta s bratom ili sestrom. Zajedno s formacijom, ovo može pomoći braći i sestrama prepoznati vlastite talente i potom ih staviti u službu bratstvu, kao dio tima.

Međunarodni vijećnici stavili su također naglasak na važnost obitelji kao jezgre života svjetovnoga franjevca i svakodnevnoga obraćenja osobe.

Ovaj, XV. generalni kapitul OFS-a, održava se u Rimu, 4. – 12 studenog 2017., u Kolegiju Seraphicum.

Fotografije s Kapitula možete vidjeti na ovoj poveznici.

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.