Obavijesti

Područno hodočašće OFS-a i Frame zagrebačkog područnog bratstva

Pod geslom: Upoznajmo svoje područje, produbimo svoje zajedništvo, u subotu 27. svibnja 2017. održano je 10. područno hodočašće Franjevačkog svjetovnog reda Sjeverozapadnohrvatskog (zagrebačkog) područnog bratstva bl. Alojzija Stepinca, u GORU i ČUNTIĆ. To je već tradicionalno područno hodočašće, na kojem se ostvaruje susret svih triju franjevačka redova: Prvoga, Drugoga, Trećega samostanskog reda te Franjevačkoga svjetovnog reda.

Okupilo se oko 400 braće i sestara OFS-a i mladih članova Franjevačke mladeži, iz 27 (od 33) mjesnih bratstva našega područja. Došli su članovi bratstava iz: Bjelovara, Cernika, Čakovca (2), Čuntića, Hrvatske Kostajnice, Karlovca (2), Kloštra Ivanića, Koprivnice, Molvi, Samobora, Siska, Varaždina (2), Virovitice, Zapolja, Sesvetske Sopnice i Zagreba (10). Došlo je 13 duhovnih asistenata OFS-a i Frame a također i s.Hedviga, klarisa. Hodočasnike je dovezlo 7 autobusa, kombi i više automobila.

Godišnje područno hodočašće, deseto po redu, ovo je Područno bratstvo prihvatilo od početka prestukturiranja OFS-a u Hrvatskoj i organizira ga u mjesecu svibnju. Hodočašća je do 2000. godine organiziralo Provincijsko vijeće OFS-a Hrvatske Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, i to: (1995. u Osijek i Viroviticu; 1996. u Čuntić i Hrvatsku Kostajnicu; 1997. u Krapinu i Trški vrh; 1998. u Ilok, Šarengrad, Vukovar i Borovo; 1999. u Krašić i Samobor; 2000. u Slavonski Brod i Požegu;). Godine 2001. hodočašće u Molve i Koprivnicu organizirano je zajedno s Osječkim područnim bratstvom OFS-a, a od 2002. godine hodočašće organizira naše Područno vijeće, osim u godinama kad se ostvaruju: Nacionalni kongres OFS-a i Frame (2007. i 2013.), Nacionalno hodočašće (2008. i 2015.), dolazak Svetog Oca Pape (2011.), dolazak tijela sv. Leopolda Mandića u Zagreb (2016.), te Svefranjevački susreti (2009. i 2016.).

Područno vijeće organiziralo je sljedeća hodočašća: 2001. u Molve i Koprivnicu (zajedno s Osječkim PB); 2002. u Varaždin i Čakovec; 2003. u Cernik; 2004. u Bjelovar i Križevce; 2005. u Viroviticu; 2006. u Čuntić i Hrvatsku Kostajnicu; 2007. bio je I. nacionalni kongres OFS-a i Frame u Zagrebu na Svetom Duhu; 2008. u godini Svete Elizabete – nacionalno hodočašće OFS-a i Frame u Jalžabet; 2009. proslava 800. obljetnice franjevačke karizme „Franjo, idi popravi moju kuću“ Svefranjevački susret u Podmilačju (Bosna) i završna proslava u Zagrebu (Siget i Katedrala); 2010. u Krašić i Karlovac; 2011. bio je dolazak Pape Benedikta XVI u Zagreb- Hipodrom; 2012. u Zagreb-Klarise Mikulići i Sveti Duh; 2013. bio je II. Nacionalni kongres OFS-a i Frame, Rijeka-Trsat; 2014. u Kloštar Ivanić; 2015. u godini Svetog Ljudevita – nacionalno hodočašće OFS-a i Frame u Vukovar; 2016. u Zagreb-dolazak tijela sv.Leopolda Mandića–katedrala i crkva sv.Leopolda u gornjoj Dubravi i Svefranjevački susret o 800-toj godini Porcijunkulskog oprosta i 500-toj godini diobe Prvoga reda-Siget; 2017. u Goru i Čuntić.

Prema gore izloženom vidi se da je, ove 2017. godine, ovo treće hodočašće Franjevačkog svjetovnog reda u Čuntić. Za hodočašće u Čuntić 1996. godine, (prije 21 godinu), u Izvješću Provincijskog vijeća OFS-a od 5. ožujka 1999.,  piše: „služila se sveta misa u crkvi koja još nije bila potpuno rasčišćena od ruševina. Misno slavlje predvodio je o.Zvjezdan Linić, nacionalni duhovni asistent. Usadili smo tri drveta kao znak života u oslobođenoj domovini, u znak zajedništva triju franjevačkih redova, jer je s nama bila i s.Hedviga, klarisa.“

Susret je započeo u 9 sati u Gori, u biskupijskom marijanskom svetištu s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije. To je spomenik hrvatske kulturne i povijesne baštine, koja se prvi put spominje 1.201. godine. Stoljetna baština do temelja je uništena u Domovinskom ratu. Kamen temeljac nove crkve položen je 2008. godine, a 2013. godine biskup Košić je proglasio Goru biskupijskim Marijanskim svetištem Majke naših stradanja.

U svetištu se, uz marijanske pjesme, molila franjevačka krunica koju je predvodio fra Zvonimir Brusač, područni duhovni asistent. Po završetku molitve, oprostivši se od Majke Božje Gorske, krenuli smo put Čuntića.

Kako je prije izloženo, 2017. u Čuntić, braća i sestre Franjevačkoga svjetovnog reda hodočaste treći put. Crkva i franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog u Čuntiću vidio se već izdaleka na brežuljku, u zelenilu.  Domaćini, članovi mjesnog bratstva OFS-a u Čuntiću, predvođeni fra Petrom Žagarom, duhovnim asistentom i s ministrom br. Marijanom Vujnovićem, spremno su nas dočekali pred crkvom i samostanom, izražavajući srdačnu dobrodošlicu. Sve je odisalo radošću.

U crkvi je okupljene hodočasnike prvo pozdravio područni ministar br. Zdenko Viljevac a potom i ministar domaćin br. Marijan Vujnović, koji je predstavljajući svoje mjesno bratstvo rekao da ono broji 20 članova, a među članovima su i sisački biskup Vlado Košić, trajni đakon Vjekoslav Uvalić i dva svećenika. Iako je namjera postojala i ranije, konkretna obnova i oživljavanje mjesnog bratstva, koje postoji od 1936. g., započelo je nakon područnog hodočašća u Čuntić 2006. godine. Fra Petar Žagar, župnik i duhovni asistent zaželio je svima dobrodošlicu i radost što smo došli u njihov Čuntić. „Posebno smo Bogu zahvalni za ovaj dan, za tako brojno okupljenu Franjevačku obitelj, toliko nas ima različitih, a istome težimo“, rekao je.

Euharistijsko slavlje predslavio je fra Tomislav Glavnik, područni duhovni asistent OFS-a, a koncelebrirali su duhovni asistenti: fra Zvonimir Brusač, fra Ivan Markanović, fra Krunoslav Kocijan, fra Petar Žagar, mons. Ferdinand Vražić, fra Lucije Jagec, fra Vladimir Vidović, fra Krunoslav Kašnar, fra Stjepan Jambrošić. Posluživali su đakoni Vjekoslav Uvalić i Božidar Hadaš, te Josip Herceg i fra Zlatko Čorić. Glazbenu pratnju pružali su članovi Frame iz Varaždina pod vodstvom svog duhovnog asistenta fra Dražena Kovača.

Nakon svete mise, na izlazu iz crkve hodočasnicima je dijeljen listić-uspomena na ovo hodočašće, a ispred crkve kratak program pjesama izveo je KUD Čuntićanka u kojem pjevaju i članovi mjesnog bratstva OFS-a.

Slijedio je objed, koji su za sve hodočasnike osigurali i pripremili domaćini. Nakon pečenja i salate na stolove je stizalo obilje raznovrsnih kolača.

Za popodnevni program u crkvi predstavnici Franjevačke mladeži pripremili su zabavni skeč koji su svi popratili obilnim pljeskom. Nakon toga je s.Hedviga predstavila sestre klarise. Slijedilo je predstavljanje pojedinih mjesnih bratstava OFS i Frame.

U tom dijelu pridružio nam se i sisački biskup mons. Vlado Košić, brat Kvirin, koji je svojom nazočnošću uzveličao radost svih prisutnih. On je član OFS-a u Čuntičkom bratstvu. Biskup Košić predvodio je Večernju molitvu iz Časoslova i podijelio na kraju svima svečani blagoslov.

Zahvalni smo mjesnom bratstvu OFS-a i fra Petru Žagaru, OFM duhovnom asistentu bratstva, na pozivu da braća i sestre OFS-a i Franjevačke mladeži našega područja hodočaste u Čuntić u želji da dožive zajedništvo u duhu riječi sv. Franje – «Gospodin mi je dao braću».  Iskazali su uistinu nesebičnu ljubav primajući tolike hodočasnike te još više u pripremi obilnog bratskog objeda s prelijepim kolačima i osvježavajućim pićima za sve sudionike. Zahvaljujemo im što su omogućili svima da se moglo vidjeti, osjetiti i reći: „Gledajte kako se ljube!“

Hilda Švarcmajer, OFS

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.